Krajem novembra počinju ‘Dani AVNOJ-a’ u Jajcu

Podijeli članak:

Javna ustanova Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu u zadnjoj sedmici novembra organizira manifestaciju Dani AVNOJ-a u Jajcu, u znak sjećanja na Drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ).

Ovom manifestacijom Muzej čuva uspomenu na historijski događaj u kraljevskom gradu na kojem su udareni temelji bivše Jugoslavije.

– Muzej II zasjedanja AVNOJ-a organizirat će ovu tradicionalnu manifestaciju od 24. do 27. novembra. Sve je počelo 2008., na 65. godišnjicu zasjedanja, kada je ovom skupu prisustvovalo više od 5.000 antifašista iz Bosne i Herecegovine, ali i ostalih država bivše Jugoslavije. Te godine obnovljeni Muzej zvanično je ponovo otvoren – kazao je za Fenu direktor JU “Muzej II zasjedanja AVNOJ-a” Jajce Elvedin Imamović.

Imamović podsjeća da je Drugo zasjedanje AVNOJ-a, održano u Jajcu 29. novembra 1943. godine, sastavni dio tradicije naroda Bosne i Hercegovine i jedan je od kamena međaša njene historije. Na II zasjedanju AVNOJ-a potvrđene su odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a kojima je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Odluke ova dva historijska zasjedanja od velikog su značaja i za savremenu državu Bosnu i Hercegovinu, i to iz dva razloga.

– Prvo, Bosna i Hercegovina je 1992. godine, kada su njeni narodi odlučili da raskinu državne veze s federalnom državom Jugoslavijom, bez većih zapreka dobila međunarodno priznanje zahvaljujući odlukama donijetim na zasjedanjima u Mrkonjić Gradu i Jajcu kada je Bosna i Hercegovina potvrđena kao suverena država i koja je potom ušla u jugoslovensku federaciju. Nakon međunarodnog priznanja 1992. godine, granice Bosne i Hercegovine utvrđene na II zasjedanju AVNOJ-a, prihvaćene su kao važeće i nepromjenljive – podvukao je Imamović.

On ističe da je manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu jedinstvena na našim prostorima. Muzej II zasjedanja AVNOJ-a na ovaj način čuva sjećanje na antifašističku tradiciju svih jugoslovenskih naroda.

– Centralni program manifestacije bit će organiziran 26. novembra s početkom u 12 sati polaganjem vijenaca delegacija iz cijelog regiona poginulim borcima na partizanskom spomen-obilježju u Jajcu. Svečana akademija i kulturno zabavni program bit će održani nakon polaganja vijenaca. Uz centralni program organizirat ćemo niz pratećih sadržaja kao što su promocija knjiga, izložbe, radionice za mlade – kazao je Imamović.

Muzej AVNOJ-a, kako ističe, danas je nezaobilazna destinacija posjetitelja kraljevskog grada u kojem imaju jedinstvenu priliku istražiti zanimljive arhive i doživjeti autentičnu atmosferu historijskog zasjedanja.

– U muzejskoj sali gdje se održalo II zasjedanje AVNOJ-a, posjetitelji će biti u mogućnosti vidjeti stalnu postavku koja vjerno dočarava prostor u kojem se dogodio taj ključni događaj. Ovdje će moći osjetiti povijest na vlastitoj koži i zamisliti značajne trenutke koji su oblikovali našu regiju. Također, ove godine smo dodatno proširili našu galeriju koja nudi nevjerojatno iskustvo u kojem su izloženi originalni crteži slikara Božidara Jakca pod nazivom ‘Put AVNOJ-a’. Ova umjetnička djela pružaju vizualni prikaz važnih događaja i trenutaka vezanih za II zasjedanje AVNOJ-a. Osim galerije ove godine smo muzeju dodali novi sadržaj. Uspješno smo realizovali projekat video sobe gdje posjetioci imaju priliku da pogledaju sve bitne arhivske video snimke vezano za II zasjedanje AVNOJ-a – naveo je Imamović.

Govoreći o tome šta Muzej AVNOJ-a nudi posjetiocima, on kaže da je za posjetitelje koji su zainteresirani za dodatno učenje i interaktivno iskustvo, na raspolaganju edukativni centar gdje se mogu upoznati s muzejom kroz četiri cjeline koje pružaju obuhvatni pregled i dublje razumijevanje historije i naslijeđa II zasjedanja AVNOJ-a.

– Nemojte propustiti posjetiti prekrasno dvorište muzeja gdje se nalazi ‘Mala Partizanka’ – lokomotiva koja je zasebni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ova ikonična lokomotiva simbolizira hrabrost, odlučnost i jedinstvo koji su bili prisutni tokom borbe za slobodu. Pružamo vam jedinstvenu priliku da doživite sve ove nevjerojatne aspekte muzeja i stvorite nezaboravne uspomene koje će vas inspirirati i potaknuti na razmišljanje – poručio je Imamović.

Govoreći o posjetama u ovoj godini, direktor Muzeja AVNOJ-a Jajce kaže da je tokom proteklih mjeseci ta ustanova je ugostila brojne školske ekskurzije iz cijele Bosne i Hercegovine. Tako su Muzej posjetili i mladi istraživači koji su se uputili na putovanje kroz historiju, otkrivajući važnost II zasjedanja AVNOJ-a za našu zemlju i regiju.

– Također, imali smo čast primiti posjete nekih škola iz zemalja regije. Naša vrata bila su otvorena za učenike iz susjednih država, kako bismo podijelili zajedničku povijest i ojačali veze među mladima. Ali, to nije sve. U toku sezone ugostili smo brojne grupne i pojedinačne posjete turista iz svih država bivše Jugoslavije i svijeta. S ponosom predstavljamo našu izložbenu zbirku, dokumente, fotografije i artefakte koji prikazuju značaj i naslijeđe II zasjedanja AVNOJ-a – kazao je.

Prema njegovim riječima, za svaku grupu organiziraju stručno vođenje kroz muzej, kako bi osigurali posjetiteljima najdublji i najkvalitetniji uvid u ovu temu.

– Naši stručni vodiči s veseljem dijele svoje znanje i odgovaraju na pitanja, osiguravajući da svaka posjeta bude obogaćujuće iskustvo – istakao je Imamović za Fenu.

U toku ove godine Muzej je posjetilo oko 17.000 posjetilaca, a tokom Manifestacije Dani AVNOJ-a također se očekuje značajna posjeta koja se, kako kaže, ne uvodi u evidenciju.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...