Krađa identiteta jedna od opasnosti na društvenim mrežama

Podijeli članak:

Krađa identiteta je jedna od opasnosti koje vrebaju putem društvenih mreža. Posljedice toga, mogu biti nesagledive – od zastrašivanja,prijetnji, do nanošenja štete ugledu i svakodnevnih neugodnosti. U priči Mirele Zonić, donosimo iskustvo muškarca koji to godinama proživljava i savjete stručnjaka – kako se zaštititi.

Sead Agić, suprug i otac iz Kalesije, duže vrijeme trpi zlostavljanje putem društvenih mreža. Neugodne i neistinite tvrdnje objavljene u raspravama, privatnim porukama koje narušavaju ugled, zlopotreba imena i fotografija, lažni profili, za posljedicu su imali da je Sead napustio radno mjesto, a namjerava i državu.

 SEAD AGIĆ

„Izgubio sam vjeru u kolege, nemam više povjerenja ni u koga. Morao sam promijeniti posao, da se maknem od firme gdje sam dosta napredovao,imao dobru poziciju. Na osnovu ovog sam morao da promijenim posao, da nastavim dalje.“

Prijavio je slučaj nadležnim organima, ali mu je rečeno da nema osnova za istragu, budući da ne postoje direktne prijetnje. Iz Federalne uprave policije za BHRT potvrđuju da je broj prijava koje zaprimaju na istom nivou, kao prethodnih godina.

EMIL SUĆESKA, portparol Federalne uprave policije

„Federalna uprava policije najčešće zaprima prijave najčešće zaprima prijave koje se odnose na ransomware napade – cryptolockeri, prevare, te je u posljednje vrijeme aktuelan phishing s ciljem zloupotrebe platnih kartica građana, takođe zaprimaju se prijave vezane za tradicionalna krivična djela počinjena uz korištenje informacionih tehnologija i interneta, a to su prevare, iznude i ucjene”.

Iz Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona nam kažu da zaprimaju veliki broj prijava u kojima se ukazuje na zloupotrebe ličnih podataka i fotografija, odnosno profila na društvenim mrežama.

Međutim, naše krivično zakonodavstvo ne poznaje krivično djelo “krađa identiteta”, već samo grupu krivičnih djela koja su propisana u Krivičnom zakonu, kao naprimjer Računalna sabotaža, računalno krivotvorenje, neovlašćeni pristup zaštićenom sustavu i mreži elektronske obrade podataka, i tako dalje.

Haris Hamidović, jedan od najboljih svjetskih inženjera iz oblasti elektrotehnike pojašnjava da je otkrivanje počinioca krađe identiteta putem interneta kompleksan proces koji, osim nadležnih organa, zahtijeva i angažman kompanija koje se nalaze izvan zemlje i pravovremenu reakciju.

 HARIS HAMIDOVIĆ, stručnjak za informacionu sigurnost i sudski vještak

„Postoje i poznate su mi situacije da su u BiH završeni pojedini slučajevi, ne toliko često, i kada je došlo do identificiranja onih koji su zloupotrijebili nečije podatke i za to snosili sankcije”.

Iz Federalne i Kantonalne uprave policije preporučuju građanima da na društvenim mrežama ne objavljuju svoje lične podatke, identifikacione dokumente i slično, jer svi javno postavljeni podaci i fotografije su izloženi zloupotrebama. S obzirom na kompleksnost procesa i odredbe Krivičnog zakona, lični oprez je najefektnija odbrana.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...