Jajce Online
TURIZAM

Kotor grad koji vrijedi posjetiti

Stara mediteranska luka Kotor okružena je impresivnim gradskim zidom koji je izgrađen od strane Mletačke Republike i Venecije čiji utjecaj ostaje dominantan u gradskoj arhitekturi. Boka Kotorska, jedan od najrazvedenijih dijelova Jadranskog mora, ponekad se naziva najjužniji fjord u Europi (iako je to zapravo potopljeni kanjon rijeke). Zajedno s vapnenačkim stijenama Orjen i Lovćen, Kotor i njegova okolica oblikuju predivan krajolik mediterana.

Mnogi smatraju da Kotor živi u sjeni Budve koja se smjestila samo 22 km dalje. Budva je u zadnje vrijeme postala izrazito popularna kao jedna od najvećih i najzabavnijih odmorišta crnogorskog primorja i cijele jadranske obale.

Kotor se smjestio na kraju Kotorskog zaljeva, koji je zapravo potonula riječna dolina okružena brdima i strmim liticama. To njegovu lokaciju čini privlačnom i vrlo atraktivnom.

 

U većini gradske arhitekture primjetit ćete venecijanski utjecaj s obzirom da je okolina Kotora bila pod vlašću Mletačke republike gotovo 400 godina. Zapravo je jako čudno što je grad ostao tako dobro očuvan s obzirom na niz vrlo jakih potresa 1970-ih godina.

Kotor je još davne 1979. godine uvršten na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine. Ima gotovo najljepši primjer europske utvrde – predivne gradske zidine koje su podignute još u 9. stoljeću. U prosjeku su 10 metara široke i na mjestima 20 metara visoke. Zidine kružuju grad u duljini od 4.500 metara.

Grad je, za razliku od ostalih drevnih europskih gradova, itekako živ, a lokalno stanovništvo i turisti mogu se zabavljati u brojnim trgovinama, barovima, klubovima, restoranima. Zabava do kasno u noć je zagarantovana.

(avaz)

Povezane vijesti

Plivsko jezero, jednako čarobno i u proljeće

admin

Kalendar događaja: „Doživi ljeto u Jajcu 2022.“

admin

TURISTIČKI BUM: U aprilu 129 odsto više turista u BiH

admin