Search
Close this search box.

Košarkaška reprezentacija BiH na raskrsnici: Ništa od novog plejmejkera, čeka se Roberson

Podijeli članak:

Pozicija plejmejkera u košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine izrazito je deficitarna. Domaćih talenata skoro da i nema. Džanan Musa i Edin Atić pokrivaju tu poziciju, smjenjujući se u ulozi glavnog kreatora napada, ali to zna izazvati velike probleme jer oni, ruku na srce, nisu igrači koji na prvom mjestu gledaju kako proigrati svoje saigrače.

U medijima se pojavila informacija da će uloga naturalizovanog igrača u narednim kvalifikacijskim ciklusima pripasti Nejtu Mejsonu (Nate Mason), košarkašu Merkezefendija i najboljem asistentu turske Superlige.

Pravo rješenje

Međutim, kako saznaje “Avaz“, u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine će još uvijek čekati Džona Robersona (John), koji je nastupao za našu selekciju u proteklim godinama.

Tridesetpetogodišnji plejmejker je imao mnogo problema s povredama, pa je tako propustio utakmice protiv Kipra i Francuske.

– Nažalost nam se nisu ostvarili planovi o povratku Robersona na parket za utakmice protiv Kipra i Francuza. Treba voditi računa da nam on igra na deficitarnoj poziciji pleja i sigurno bi, da je on bio zdrav, igrali egal sa Francuzima do posljednje minute. Nije se oporavio do te utakmice. Shodno tome, KS BiH prati situaciju i po potrebi će reagirati da bude siguran u povratak Robersona ili da nađe novo pojačanje za sljedeći kvalifikacijski ciklus u novembru – rekao nam je predsjednik KS BiH Dalibor Miloš.

Potrebna reakcija

Krucijalna stvar u kvalifikacijama je snalaženje. S obzirom da zvijezde ne igraju ni za jednu reprezentaciju, onda je ključ da se skrpite s onim što vam preostane.

Prava reakcija, a to bi bilo dovođenje novog plejmejkera, bi mogla pomoći našoj selekciji u predstojećim utakmicama protiv selekcije Hrvatske, s kojom u novembru igramo, i u gostima i na domaćem parketu. Roberson je bio dobar igrač za prelazni period, ali očekivati od 35-godišnjaka da napravi razliku je i malo naivno.

Mejson ili neki drugi igrač kojem je primarna pozicija plejmejker bi mogao biti igrač na kojeg se možemo osloniti i u budućnosti, a ne da se svaki put pitamo da li mu je ovo posljednji put da će igrati za našu selekciju.

Naturalizovani igrač

Naša selekcija će uvijek imati problem na velikim takmičenjima. Naime, Luka Garza je također označen kao naturalizovani igrač i teško je povjerovati da će bilo koji drugi naturalizovani igrač dobiti prednost u odnosu na njega.

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...

Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić podnijela je na današnjoj sjednici inicijativu...