Košarac: Onemogućiti gradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da Hrvatska na netransparentan način vodi aktivnosti o gradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i da je važno argumentima je u tome onemogućiti jer u sprotnom, kako je rekao, to može imati nesagledive posljedice po živi svijet.

“Primarni cilj je da naši eksperti uđu na teritoriju Hrvatske i u korak sa hrvatskim ekspertima rade na neophodnoj analizi i sakupljanju argumenta i činjenica”, rekao je Košarac nakon sastanka članova Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora sa predsjedavajućim Ekspertskog Emirom Dizdarevićem i Pravnog tima Željkom Bogutom.

Košarac je istakao da od Hrvatske nemaju niti jednu zvaničnu informaciju o mogućem odlagalištu radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

“Dosadašnje informacije govore o tome da Hrvatska na tome radi i ne želimo da imamo inferioran odnos. Želimo da budemo mobilisani”, rekao je Košarac.

On je naglasio da je obaveza da se ovaj posao radi istim intenzitetom kao što to radi hrvatska strana koja taj proces, kako je naveo, ne vodi transparentno.

“BiH nema nijednu zvaničnu informaciju i to ukazuje na činjenicu da se našim ekspertima, nadležnim tijelima i timovima ne dostavlja adekvatna dokumentacija. Na temelju te dokumentacije jednako kao hrvatska strana, tako i strana iz BiH bi trebalo da sprovodi određene aktivnosti“, istakao je Košarac.

On je dodao da su na ovom sastanku to detektovali kao ključni problem, te će mimo informacije, koju će dostaviti Vijeću ministara, obavijestiti i Ministarstvo vanjskih poslova da hrvatska strana ne dostavlja traženu dokumentaciju, niti informacije.

“Ministarstvo vanjskih poslova treba da u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH obavlja aktivnosti i da omogući našoj strani i informacije i neophodne dokumente”, kaže Košarac.

On je dodao da će tokom sedmice obavijestiti šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera o istim problemima, s obzirom na činjenicu da je Hrvatska članica Evropske unije.

“Još nemamo zvaničnu informaciju kada će biti sastanak na ministarskom nivou. Smatram da je i to važno zbog očuvanja dobrih bilateralnih odnosa. Ovo pitanje može biti otvoreno i sa tog aspekta, želim da kažem da je potpuna politička mobilnost svih institucija u BiH da se ovo pitanje tretira na adekvatan način”, rekao je Košarac.

On je napomenuo da je njihova obaveza da na osnovu prijedloga predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i odluke Predsjedništva kojom su obavezali sve institucije da taj posao rade kako bi zaštitili zdravlje ljudi i životnu sredinu u BiH, te su u tom kontekstu svi i mobilisani.

Ekspertski tim do sada je imao devet radnih sastanaka, naveo je Košarac i dodao da postoje veoma jasne procedure i nadležnosti eksperata za određene oblasti.

Predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević pojasnio je da tim čine profesori – geolozi, građevinci, hidrolozi, fizičari sa univerziteta iz BiH, te dva internacionalna eksperta.

“Grupa profesora koja se bavi geologijom, hidrologijom, geofizikom odradiće svoj dio posla i pratiti šta Hrvatska po javnoj nabavci planira da uradi. Tražićemo zvanično, ako krenu geološka istraživanja, da na mjestu događaja budu naši profesori”, rekao je Dizdarević.

Predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut je ukazao da je bilo potrebno da se formira ovaj tim, kako bi se napravila pravna analiza i izradila startegija za zaštitu interesa BiH.

On je izrazio nadu se da će ovo biti učinjeno u što kraćem roku i da slijede smjernice drugih nadležnih institucija.

Prema njegovim riječima, još nije definitivno odlučeno da će Hrvatska na ovoj lokaciji graditi odlagalište nuklearnog otpada, a postoji i mogućnost da se otpad skladišti u Sloveniji, što bi bilo i prihvatljivije.

Bogut je naveo da postoje pravni mehanizmi kako se BiH može protiviti planovima Hrvatske, a kao opciju naveo je tužbu protiv Hrvatske, ako bude neophodna.

Sastanku su prisustvovali i ministar turizima i životne sredine Federacije BiH Edita Đapo, direktor Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Marinko Zeljko, a putem video-linka učestvovala je i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

BHRT