Koronavirus u BiH: U RS 22 smrtna slučaja, 150 novozaraženih

U posljednjih 48 sati u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 708 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 150 osoba, reklu su u Institutu za javno zdravstvo.

Preminule su 22 osobe.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković kaže da će u narednih 15 dana biti vidljivo koliko su građani poštovali epidemiološke mjere tokom praznika.

“Obaveza pridržavanja mjera ostaje i kada dobijemo vakcinu protiv virusa korona, jer svi građani ne mogu biti vakcinisani u isto vrijeme”, rekao je Zeljković.

On je istakao da će Institut informisati građane o značaju vakcinacije i podsjetio da su vakcine jedan od najduže prisutnih lijekova u svijetu.

Zeljković je apelovao da građani ne vjeruju neprovjerenim informacijama koje se plasiraju posredstvom društvenih mreža, nego da vjeruju nadležnim institucijama.

HNK: Preminule dvije osobe, pozitivnih 76

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tokom posljednja 24 sata preminule su 2 osobe: muškarac iz Mostara rođen 1949. godine i žena iz Posušja rođena 1932. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno je 69 bolesnika, od kojih je 7 na invazivnoj i 2 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Tijekom posljednja 24 sata hospitalizirano je 6, a nije bilo otpuštanja bolesnika.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB testirano je 687 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivnih je 76 i to: 46 iz Mostara, 7 iz Stoca, 1 iz Konjica, 8 iz Čapljine, 5 iz Jablanice, 8 iz Čitluka i 1 iz Prozora-Rame.

Kantonalni i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 242 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 2900 rješenja. Ukupno je izdano 22975 rješenja.

BHRT