Korona ograničila mogućnost putovanja, slobodan pristup u tek tri države

I brojne zemlje Evropske unije produžile su restriktivne mjere, čime je ograničeno kretanje, ali i putovanja bh. građanima. Za predstojeće praznike slobodno se može putovati samo u Srbiju, Tursku i Sjevernu Makedoniju. Za Hrvatsku, Crnu Goru, kao i zemlje Evropske unije uglavnom treba PRC test, ili četrnaestodnevna izolacija.

[embedded content]

Nakon kratkog ublažavanja mjera, susjedna Hrvatska spustila je rampe za ulazak bh. građanima, uz izuzetak određenih kategorija. Osim nje, turistički ulazak u gotovo sve zemlje Evropske unije za bh. državljane, moglo bi se reći, nemoguća je misija.

FRANKA VICAN, Granična policija BiH

“Državljani Bosne i Hercegovine mogu ući u Republiku Srbiju bez posjedovanja testa na Covid dok ulazak u Crnu Goru zahtijeva negativan PCR test ili serološki ne stariji od 72 sata. Državljanima Bosne i Hercegovine je dozvoljen ulazak u Hrvatsku samo pod određenim uvjetima, i to kada je riječ o zdravstvenim djelatnicima, putnicima u tranzitu, pograničnim radnicima, osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku radi školovanja, kao i diplomatama.”

A zemlje Evropske unije – kao što su Austrija, Slovenija, Švicarska, Francuska, Italija – u potpunosti su pooštrile kriterije i ograničile kretanje građanima. I oni koji se mogu kretati kreću se uz posebne uslove, a to je negativan PCR test i boravišna dozvola ili izolacija od 14 dana. Za razliku od njih, Turska je u potpunosti otvorila svoja vrata.

HARUN TERZIĆ, turistička agencija Ventura Travel

“Tu je više programa samog Istanbula i posjeta novom inoviranom programu, posjeta Čanakalama Buri i na kraju Istanbulu. Za ove destinacije koje je pripremila Ventrura Travel nije potreban PCR test i u kojima se mjere ograničenog kretanja ne odnose na turiste.”

Bez PCR testa građani naše zemlje mogu još u Sjevernu Makedoniju. Međutim, zdravstvena struka ne preporučuje putovanje i tvrde – svako putovanje je i određeni rizik. A ukoliko građani i otputuju, neophodno je poštivanje aktuelnih mjera.

GORAN ČERKEZ, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva

“Miješanje i nepoštivanje mjera sigurno da mogu da dovedu do importa određenih virusa. Vidjeli ste da smo mi tokom ljetnih pauza preporučivali da se ne putuje u inostranstvo i da se ostaje u Bosni i Hercegovini.”

MLADEN GRUJIČIĆ, epidemiolog

“Putovanje predstavlja jednu vrstu rizika zato što ljudi putuju u možda nepoznatu sredinu. Ako se neko odluči za putovanje – da, ali uz pridržavanje uputstava, održavanje distance i nošenje lične zaštitne opreme.”

Dok je za bh. građane gotovo nemoguće posjetiti neku od evropskih metropola, strani državljani u BiH, u njen glavni grad mogu doći, ali uz negativan PCR test, koji nije stariji od 48 sati. Državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore preko naše granice mogu i bez posjedovanja testa. Isto važi i za bh.državljane koji borave u inostranstvu, a odlučili su za praznike doći u Bosnu i Hercegovinu.

BHRT