Kontroverzna izgradnja MHE na rijeci Plivi i geološka istraživanja u Jezera potiču zabrinutost u Jajcu

Podijeli članak:

Općinsko vijeće Jajce usvojilo je prije dvije godine deklaraciju “Općina bez brana” koju je predložila Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine. Ova deklaracija izražava jasno protivljenje gradnji hidroelektrana na rijekama u općini Jajce. Istovremeno, donesen je i zaključak protiv gradnje malih hidroelektrana na tom području. Međutim, nedavne najave izazivaju zabrinutost kod lokalnih aktivista, piše Jajce Online.

Početkom 2021. godine, aktivisti u Jajcu su uspjeli prikupiti čak 6.000 potpisa protiv gradnje dviju mini hidroelektrana. Te hidroelektrane su planirane za postavljanje samo 300 metara udaljeno od čuvenog jajačkog vodopada, koji se nalazi u samom centru grada.

Nakon izgradnje mini hidrocentrale Glavica na rijeci Plivi u opštini Šipovo, najavaljena je izgradnje male hidroelektrane Jovići na rijeci Plivi u Šipovu, od strane preduzeća “Prirodna energija” iz Šipova, potakla je najavu još jedne hidroelektrane. Naime, načelnica Jezera Snežana Ružičić je nakon sastanka s Petrom Đokićem, ministrom industrije, rudarstva i energije Republike Srpske, objavila vijest o namjeri izgradnje mini hidrocentrale.

U priopćenju načelnice Snežane Ružičić stoji da je jedna od tema sastanka bila razmatranje inicijative načelnika i prilagođavanje zakonskih regulativa za formiranje javnog preduzeća Jezero, te izgradnju mini hidrocentrala.

-Još jedna od tema bila je razmatranje inicijative načelnika i razmatranje prilagođavanja zakonskih regulativa za formiranje javnog preduzeća Jezero i izgradnja mini hidrocentrala za proizvodnju električne energije u interesu samo i isključivo lokalnog stanovništva i ekonomskom osnaživanju porodice, kao i proširenja javne rasvjete, piše u saopćenju načelnice Snežane Ružičić.

Ove najave izgradnje mini hidrocentrala izazivaju kontroverze i podijeljena mišljenja među lokalnim stanovništvom i aktivistima za zaštitu okoliša. Dok načelnica Jezera Snežana Ružičić tvrdi da će izgradnja mini hidrocentrala imati koristi samo za lokalno stanovništvo i pridonijeti ekonomskom razvoju područja, protivnici ovih projekata ističu potencijalne negativne posljedice na okoliš i prirodne ljepote Jajca i Jezera.

Lokalni aktivisti ističu da su rijeka Pliva u Šipovu i jajački vodopad jedinstveni prirodni resursi koji privlače turiste i pružaju ekološku ravnotežu. Brinu se da bi izgradnja hidroelektrana mogla ugroziti ekosustav, narušiti prirodni tok rijeka i negativno utjecati na životinjski i biljni svijet u tim područjima. Također se strahuje da bi izgradnja hidroelektrana mogla dovesti do smanjenja vodostaja rijeka, što bi negativno utjecalo na poljoprivredu i vodoopskrbu lokalne zajednice.

-Najavljen je novi napad na rijeku Plivu. Radi se o ideji izgradnje mini hidroelektrane u Jezeru na jednom od najljepših dijelova ove naše zajedničke ljepotice. Vrijeme je da se ponovno aktiviramo i nađemo zakonit način da spriječimo ove bolesne ideje. Također bi trebalo preispitati projekt izgradnje pragova na rijeci Plivi od Mračaja do Pijavica. Ako se ovaj projekt realizira do kraja, uradiće se nepopravljiva šteta i možemo reći zbogom sedrenom koritu koje pamte generacije Jajčana, a dobićemo betonski kanal umjesto predivne rijeke , koja je ujedno i ogroman turistički potencijal. Ovaj grad i njegove prirodne vrijednosti treba voljeti da bi ga znali čuvati! Isto vrijedi za čitavu dolinu Plive! Ono što se iskreno voli,nije za prodaju, napisao je aktivista i zaljubljenik u prirodu Velid Hrnjić.

U međuvremenu, aktivisti za zaštitu okoliša i lokalne nevladine organizacije nastavljaju podizati svijest o važnosti očuvanja rijeka i prirodnih resursa u Jajcu i Jezera. Organiziraju se javne tribine, prosvjedi i kampanje kako bi se informirala javnost o potencijalnim posljedicama hidroelektrana i potaknulo vlasti da ponovno razmotre svoje odluke.

Lokalno stanovništvo izražava zabrinutost i zbog detaljnih geoloških istraživanja koja su najavljena za područje Jezera. Ta istraživanja mogu imati značajan utjecaj na prirodnu ravnotežu, geološke formacije i podzemne vode. Stoga se postavlja pitanje koliko će ova istraživanja utjecati na okoliš i dugoročno održivost ovog područja.

Općinsko vijeće Jajce je nedavno usvojilo zaključke koji upućuju na brigu i zabrinutost zbog ovih projekata. Oglasio se i općinski načelnik putem svog Facebook profila, izražavajući svijest o važnosti zaštite okoliša i prirodnih resursa te obećavajući daljnje praćenje situacije i brigu o interesima lokalnog stanovništva.

-Kao načelnik općine Jajce, zajedno sa predsjedavajućim OV Jajce Josipom Topićem i 25 vijećnika, smatramo da bi provedba ovih procesa negativno utjecala na floru i faunu u dolini Plive. Svi su svjesni da je rijeka Pliva jedan od najvažnijih izvora pitke vode u Evropi te da je važno očuvati je i zaštititi. Također se ističe potreba za razvojem turizma i drugih prihvatljivih djelatnosti duž njezinih obala kako bi se sačuvao netaknuti okoliš. Odgovor na ove brige, Općinsko vijeće Jajca je donijelo Zaključak i odlučno će poduzeti dodatne napore kako bi se ostvarili planovi za zaštitu rijeke Plive. Rijeka Pliva je neophodna za opskrbu pitkom vodom grada Jajca i Banja luke, ali je isto tako ključna za razvoj turizma u tom području. Svi se trebaju složiti oko važnosti zaštite rijeke Plive i njezinih obala kako bi se osigurala održivost i njeno buduće korištenje. Inicijativu sam predložio, drago mi je, da su je vijećnici prepoznali te jednoglasno podržali. Nadam se da ćemo realizirati sve naše zacrtane ciljeve, napisao je Hozan.

Situacija je sada u rukama odbornika Skupštine Jezera, koji će uskoro donijeti odluku o daljnjim koracima vezanim uz geološka istraživanja na području općine Jezero. Očekuje se da će ova odluka biti ponovo utemeljena na zaštiti okoliša, održivosti i interesa lokalne zajednice.

Mnogi Jajčani i Jajčanke smatraju da je uništavanje rijeke Plive počelo još izgradnjom hidroelektrana, nastavljeno sanacijom vodopada, a vrhunac uništavanja će biti izgradnja novih MHE, geološka istraživanjem kao i eventualnim otvaranje rudnika.

Podsjećamo, Pliva je najveći izvor pitke vode u Evropi i kao takav trebamo ga sačuvati te iskoristiti samo u turističke svrhe.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ma koliko se mi lagali da to nije tako, u Bosni i Hercegovini su...

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...