Search
Close this search box.

Kontroverze oko javnog konkursa Bugojnu: ‘Od uslova nije vam potrebno čak ni iskustvo’

Podijeli članak:

Nedavno objavljeni javni konkurs za radna mjesta u Domu zdravlja u Bugojnu izazvao je kontroverze i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva. Doktorica stomatologije, Neira Duradbegović, javno je iznijela svoje stavove putem društvenih mreža, tvrdeći da je konkurs bio nedovoljno transparentan i da su informacije o njemu namjerno zatajene.

Duradbegović je iznijela svoje nezadovoljstvo putem Facebooka, navodeći da je Dom zdravlja tvrdio da nema potrebe za novim radnicima tokom njenih prethodnih posjeta. Tvrdi da je konkurs objavljen bez ikakvog upozorenja ili promocije, te da su informacije o njemu bile nedovoljno dostupne.

“Dragi prijatelji i kolege, želim da vam ispričam kako se javni konkursi kriju od nas i kako lokalni “mediji”, kao i do sad, rade po direkciji onih koji nam kroje vlast. 28.12.2023. je “objavljen” konkurs za 5 radnih mjesta u Dom zdravlja, među njima i za doktora stomatologije. Meni je rečeno dva puta kad sam išla i ostavljala svoje papire da radnika ima dovoljno i da neće bit konkursa narednih 10 godina. Konkurs je objavljen samo na web stranici Doma zdravlja, dan pred praznike, trajao je 8 dana (od kojih su 4 bila neradna), nijedan portal nije objavio konkurs, radnici Doma zdravlja nisu znali za njega, sa biroa kolege nisu kontaktirane, navodno je objavljen i u listu Oslobođenje (?), od uslova nije vam potrebno čak ni iskustvo, kao što je to slučaj sa svakim prethodnim konkursom na koji sam aplicirala. Ovim putem želim da pitam Bugojno Danas Bug.ba ko vam je zabranio da objavite konkurs? Zašto se objavljuje svaki prebojeni pješački, svaka korida, turnir, svako gostovanje nebitnih ljudi u nebitnoj općini, općini koja ne daje podršku, nadu ni posao djeci onih koji su se borili za nju”, napisala je Neira Duradbegović, doktorica stomatologijena svome FB profilu.

U odgovoru na ove optužbe, lokalni portal Bugojno Danas odbacio je tvrdnje da su namjerno zatajili informacije o konkursu. Istakli su da su javni konkursi redovno objavljeni na njihovoj web stranici u skladu s praksom, te da nisu odgovorni za praćenje svih konkursa u gradu.

“Konkurs je bio objavljen kao i svaki drugi, a portali nisu dužni objavljivati konkurse. Ko traži posao duže vrijeme mora znati za stranicu Službe za zapošljavanje SBK gdje se mogu pronaći konkursi. Nismo dužni objaviti ničiji, to je naša dobra volja”, poručili su sa portala Bugojno Danas.

No, članovi SDP Bugojno iznose tvrdnje da je Dom zdravlja postao plijen političkih interesa te da se usluge ne pružaju efikasno. Tvrdnje su da se stranački kadar zapošljava mimo stvarnih potreba ustanove.

“Dom zdravlja Bugojno je plijen jedne bugojanske porodice i jedne stranke. Ova ustanova se već odavno ne bavi svojim poslom, a to je liječenjem ljudi, nego trpanjem stranačkog polupismenog kadra kojeg svi Bugojanci plaćaju, hotejli oni to ili ne”, poručili su iz SDP Bugojno.

Javni konkurs je objavljen na stranici Doma zdravlja Bugojno i to 28.12. 2023. godine, a možete ga pogledati na ovom linku.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka