Search
Close this search box.

Konobari imaju veće plate od glavne medicinske sestre, a građevinski radnici od ljekara!

Podijeli članak:

Konobar u Republici Srpskoj ima veću platu od glavne medicinske sestre, radnica u butiku od medicinske sestre u smjeni, a građevinski radnik ima veću platu od ljekara.

Još preciznije- više od 70% zaposlenih u oblasti zdravstva radi za tek 9,91 KM iznad najniže plate u Republiici Srpskoj koja po Odluci Vlade Republike Srpske iznosi 900KM.

To je jedna realnost u kojoj zdravstveni radnici žive, kaže za Buku Aleksandar Dragušić, zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske i koordinator za sindikalni aktivizam.

A gore navedeno potvrđuje zvanična statistika kaže: “Ako uzmemo da je više od 70% radnika u oblasti zdravstva je sa srednjom stručnom spremom i da njihova prosječna plata iznosi 𝟭𝟭𝟳𝟬.𝟲𝟳𝗞𝗠 u kojoj je uračunat i  iznos toplog obroka od 𝟮𝟮𝟬.𝟴𝟴𝗞𝗠, te regres od 𝟯𝟵.𝟴𝟴𝗞𝗠 dolazimo do podatka da više od 70% zaposlenih u oblasti zdravstva radi za 𝟵.𝟵𝟭𝗞𝗠 iznad najniže plate u Republiici Srpskoj koja po Odluci Vlade Republike Srpske iznosi 900KM. Nadalje statistika nam govori i da je prosječna neto plata u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada u februaru iznosila 𝟭.𝟱𝟴𝟭𝗞𝗠, a da je sindikalna potrošačka korpa za isti mjesec – 𝟮.𝟱𝟵𝟬,𝟳𝟱𝗞𝗠. Dakle, 𝟳𝟬% 𝗿𝗮𝗱𝗻𝗶𝗸𝗮 u oblasti zdravstva sa ovakvim platama je u situaciji da oreživljava, a ne da živi od svog rada”.

Situacija sa najnižom platom je, napominje Dragušić, posebno usložila situaciju u pogledu razlike u platama između grupa zanimanja. Ali, i ta odluka nije u potpunosti ispoštovana u pojedinim zdravstvenim ustanovama, te su predstavnicima ovog sindikata od strane velikog broja radnika dostavljene primjedbe u vezi sa isplatom plate za januar mjesec 2024. godine, u kojima ističu da u velikom broju ustanova ova odluka nije u potpunosti ispoštovana.  S tim u vezi Sindikat je slao dopise poslodavcima tražeći obrazloženje za ovakvu situaciju i otklanjanje iste.

Dragušić kaže i da su prvi pokrenuli Zahtjev za pokretanje postupka kolektivnog pregovaranja s ciljem povećanja plata zaposlenim u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, a u februaru su o pronblematici plata razgovarali s ministrom zdravlja i socijalne zaštite. Iako su imali slične stavove o problemima, kaže naš sagovornik, nisu se složili oko rješenja. Povećanje plata nije predviđeno, što je razočaralo sindikat i rezultirat će daljnjim aktivnostima sindikata.

main image

I Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti izlazi na proteste?

Na pitanje da li to znači da će podržati odluku Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske odkale su prošle sedmice najavili proteste, Dragušić kaže da će podržati svaku akciju ostalih sindikata koja ima za cilj povećanje plata i poboljšanje uslova rada za sve zdravstvene radnike.

Podsjeća da su prethodnom periodu dali široku podršku I aktivnostima Sindikata pravosuđa Republike Srpske i štrajku radnika u pravosuđu koji traje već tri sedmice, a otežan je neadekvatnim Rješenjem o minimumu procesa rada i pritiscima na radnike – članove sindikata.

“Kao i zdravstveni radnici u Republici Srpskoj i radnici u pravosuđu se bore za egzistenciju, a ostavljeni su bez podrške nadležnog ministarstva i Vlade Republike Srpske. Dakle, na sceni je apsurdna situacija da u praksi imamo “dvije najniže plate” – jednu za radnike u realnom sektoru i jednu za radnike čije su plate regulisane Zakonom o platama. Smatramo da je potrebna široka akcija sindikata s ciljem dodatnih pritisaka na poslodavca, kako bi se hitnim rješenjima radnicima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti omogućio život dostojan profesije i posla koji obavljaju. Stoga ponavljam još jednom da podržavamo sve aktivnosti ostalih sindikata koji djeluju u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Smatramo da je svaka aktivnost sindikata, pa tako i štrajk ili protst uvijek determinisana ignorisanjem zahtjeva radnika”, istakao je Dragušić zaključivši da su sve prilike da će proljeće i ljeto koje nam dolazi biti najtopliji do sada, ali ne zbog globalnog zatopljenja nego zbog  nezadovoljstva radnika!

 

 

 

(Buka)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....