Konkurs nema smisla: Politika u školskim klupama

Zakoni koji regulišu zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama se mjenjanju s vremena na vrijeme. Međutim, suština ostaje ista. Sve učestalije su promjene školskog kadra, po stranačkoj liniji kažu roditelji učenika.

Školski konkursi su obesmišljeni. Mnogi primjeri su pokazali da se direktori, nadležni inspektori, resorno Ministarstvo – kriju iza Zakona, koji je često zloupotrebljen da bi se legalizovalo zapošljavanje iza kojeg stoji partijski pečat. Stranačko zapošljavanje u Osnovnoj školi ”Branko Radičević” u Banjaluci odavno je na snazi, tvrde roditelji koji su zbog toga bojkotavali.

”Partijsko zapošljavanje uzelo maha. Naša omladina bez obzira na stepen obrazovanja ne može da se zaposli bez da je pripadnik neke od političkih partija. Na kraju krajeva imali smo priznanje predsjdnika države da im džaba sve ako nisu pripadnici neke partije” – kaže za BN TV Milica Malešević roditelj jednog od učenika OŠ ”Branko Radičević” u Banjaluci.

Školski konkursi su obesmišljeni i to sistemski. Tvrde i roditelji iz Bijeljine koji su takođe nedavno bojkotvali zbog promjene učiteljice u OŠ ”Sveti Sava”. Kažu politika je ušla u školske klupe i to vise niko i ne krije.

”Mi smo se našem direktoru obratili. On je nama rekao, znate šta nova učiteljica je primljena, vi tu ne možete ništa stranka je odlučila svoje. Kako je on u tom momentu znao ako je konkurs raspisan 23.septembra, a bodovanje je bilo 08.10. Kako je on znao koja će učiteljica da bude primljena ako testiranje nije završeno”? – ispričala je član školskog odbora ii predstavnik roditelja III5 O.Š. “Sveti Sava” u Bijeljini.

Roditelji prst krivice zbog čestih rotacija nastavnog kadra po političkoj osnovi upiru u resorno ministarstvo. Ministarstvo skida odgovornost sa sebe. Sve prebacuju na direktore.

”Škole su samostalna pravna lica koja imaju svoje organe upravljanja i rukovođenja. Direktor škole, u postupku prijema i raspoređivanja radnika, dužan da postupa u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, a Ministarstvo prosvjete i kulture, u postupku prijema i raspoređivanja radnika, ne može vršiti uticaj na škole” – odgovorili su uz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Korupcija – najlakši put do posla u školama. I to je javna tajna kažu u UG ”Restart Srpske”. Predali su NS RS peticiju ”Konkursom do posla”. Odbijena je.

”Ja ne znam koju riječ čovjek može da upotrijebi da bi na pravi način definisao stanje. Niko ne traži kvalitet I obrazovanje toga koga zapošljavanja. Najvažnija je partijska knjižica političke partije koja drži do ministarstvo, resor, agenciju, šta god” – kaže politikolog i člna UG ”Restart Srpska” Velizar Antić.

U kancelariju Ombudsmena za ljudska prava prošle godine stiglo je 30-ak žalbi kandidata koji smatraju da su oštećeni na konkursima za radon mjesto u Osnovnim i Srednjim školama.

”Najveći broj žalbi se odnosi na nepravilnosti u konkursnoj procedure podnosioci žalbi traže naš istražni postupak u smislu provjere bodovanja ostalih kandidata” – rekao je za BN TV ombudsmen BIH Ljubinko Mitrović.

Škole su odavno stranački „podijeljene”. Direktori su uglavnom članovi stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Dok je ranije školski odbor predlagao kandidata, a potom tražio saglasnost od resornog ministarstva, novim zakonskim izmjenama uređeno je da ime budućeg direktora predlaže samo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a Vlada RS potvrđuje.

 

(BN TV)