Kongres SAD: Zastupnički dom Kongresa izglasao Trumpov opoziv

Zastupnički dom je izglasao opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa .Trump je ovime postao prvi američki predsjednik koji je dvaput u mandatu opozvan od strane Zastupničkog doma.

Proces sada ide u Senat kojim dominiraju republikanci, a za osudu i opoziv su potrebne dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa smatrati krivim.

Glasanje je još u toku, a konačni rezultati će se znati za nekoliko minuta.

Rasprava u Zastupničkom domu je završena i zastupnici u Parlamentu sada glasaju o tome hoće li po drugi put opozivati ​​Trumpa ili ne.

Rezultati bi trebali biti poznati do ponoći.

Očekuje se da će mjera biti usvojena uz podršku u svih demokrata i najmanje sedam republikanaca.

Prema CNN-u, za opoziv Donalda Trumpa moglo bi biti i najmanje devet republikanskih kongresnika.

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je ranije danas zastupnike da opozovu predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za podsticanje na prošlo sedmični nasilni napad na zgradu Kongresa.

“Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo”, izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o opozivu republikanskog predsjednika nakon nemira 6. januarau kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi “rat protiv demokracije” i da je na zgradu Kongresa nahuškao “pobunjenike” i “unutanje teroriste”.

Samo sedam dana do kraja Trumpova četverogodišnjeg mandata, članovi gornjeg doma Senata mogli bi opozvati predsjednika prije nego što napusti Bijelu kuću i novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. januara.

Bude li Zastupnički dom glasanjem potvrdio optužbe, Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojega je pokrenut postupak opoziva, bio bi prvi kojemu se to dogodilo dvaput.

BHRT