Search
Close this search box.

Koncesioni ugovori su uglavnom strogo čuvana tajna

Podijeli članak:

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu, prikrivaju prihode, a prema državi gomilaju obaveze.

Oblast koncesije jedna je od najmanje transparentnih. Pored slabe kontrole, ugovori su uglavnom tajni, a detalji i iznos koncesije gotovo nikad se ne objavljuju. Niko ne preispituje ni podatke koje im dostavljaju koncesionari. Upravo zbog brojnih nelogičnosti i skrivanja informacija, Transparensy International BiH napravio je prvi registar koncesija što je, kako kažu, prvi korak u prevenciji korupcije i zluoupotrebe javnih resursa.

Zbog brojnih neregularnosti, podnesene su i prve krivične prijave u vladi Srednjobosanskog kantona.

„Mi smo podnijeli krivičnu prijavu protiv odgovornih jer su dva ministarstva propustila da raskinu ugovore i da aktiviraju mjenice i naplate značajna milionska potraživanja po osnovu koncesionih naknada. To se porpustilo a neka od tih preduzeća su ugašena tako da je upitno koliko će se to naplatiti radi se o ozbiljnom propustu i time bi trebalo da se pozabave nadležne institucija“, kaže Srđan Traljić, Transparensy international BiH.

Zloupotreba koncesionih ugovora uglavnom se dešava kad su u pitanju prirodni resursi. Centar za životnu sredinu godinama prati problematiku koncesija u Srpskoj.  Kažu da je transparentnost ugovora je sve manja i da nemaju pristup informacijama o uslovima, iako se koncesije vrše u ime građana.

“To su informacije koje su u vlasništvu svih građana raspolaže se resursima javnim dobrima koji su u vlasništvu svih građana ako vlast legitimna koju su građani izabrali dozira informacije što je evidentno to je problematično i mi koristimo sve pravne alate i žalbe i bojim se da ćemo da dođemo i do Evropskog suda za ljudska prava“, kaže Redžib Skomorac, Centar za životnu sredinu BL.

Dok brojni koncesionari gomilaju dugove, vlast uporno krije podatke i zato je neophodna reforma u ovoj oblasti i usklađivanje zakonskih okvira na svim nivoima vlasti.

“Kad je nešto javno i transparandno je ne samo garancija da neće biti kriminala nego garancija kvaliteta. Sve mora da se radi legalno  posebno imajući u vidu da su u pitanju resursi RS koji su neprocjenjive vrijednosti koji su svih nas i sa kojima se zaista mora pažljivo raditi“, kaže Mirna Savić Banjac, poslanik PDP u NS RS.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta svih nivoa vlasti, u Bosni i Hercegovini  u protekloj godini naplaćeno je oko 125 miliona maraka prihoda od 735 koncesija i 528 koncesionara. Međutim, taj iznos nije konačan jer brojni organi su dostavili nepotpune podatke ili ih uopšte nisu dostavili.

(BN) Foto: Ilustracija

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...

Španski nogometni reprezentativac Lamine Yamal ne može završiti utakmice na Euru koje počinju u...

Velikani dalmatinske pjesme Tomislav Bralić i klapa Intrade sinoć su po prvi put u karijeri održali...