Search
Close this search box.

Konaković i Ademović odali počast prvom ministru vanjskih poslova RBiH dr. Irfanu Ljubijankiću

Podijeli članak:

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i Kemal Ademović predsjedavajući Doma naroda Parlamanetarne skupštine BiH doputovali su u posjetu Unsko-sanskom kantonu.

Na početku dvodnevne posjete Konaković i Ademović su posjetili mezar i odali počast dr. Irfanu Ljubijankiću, prvom ministru vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine, koji je ubijen u rušenju helikoptera 28. maja 1995. godine iznad Cetingrada u Republici Hrvatskoj.

Ministar Konaković i predsjedavajući Ademović su zajedno sa delegacijom, u kojoj su bili federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, gradonačelnik Grada Bihaća Elvedin Sedić, te predsjednik Naroda i Pravde Unsko-sanskog kantona Halil Bajramović, proučili Fatihu i položili cvijeće na mezar prvog ministra vanjskih poslova RBiH.

– U našem programu je dolazak u Bihać na zadnji ovogodišnji iftar i Bajram-namaz sutra. Naša praksa u posljednjih nekoliko godina je da klanjamo bajrame sa ljudima koji žive van Sarajeva. Jedno od mjesta na koje trebam dođi, pogotovo sada kada obnašam poziciju ministra vanjskih poslova, jeste mezar bivšeg ministra vanjskih poslova BiH rahmetli dr. Irfana Ljubijankića koji je u kratkom periodu obnašanja ove funkcije ostavio dubok trag i uradio jako puno za Bosnu i Hercegovinu u za nju najtežim trenucima. Iz poštovanja i pijeteta danas smo položili cvijeće na njegov mezar – kazao je ministar Konaković.

Kemal Ademović je u izjavi medijima kazao kako za njega dolazak u najzapadniji dio Bosne i Hercegovine ne predstavlja nikakav teret u smislu putovanja jer, kako kaže, Bosansku krajinu uvijek nosi sa sobom u srcu.

– Ovo je jedna u nizu naših posjeta Krajini i često ovamo dolazimo jer nam je Krajina u srcu i blizu nam je. Irfan Ljubijankić je jedna ljudska gromada i jedna veličina koja zaslužuje svako priznanje, te smo iz tog razloga najprije svratili ovdje na njegov mezar da položimo cvijeće i odamo mu počast – istakao je Ademović.

(FENA) E. F.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nekadašnji hrvatski košarkaš Damjan Rudež, koji je od 2014. do 2017. godine nastupao u...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...