Search
Close this search box.

Kompanije u RS-u u prošloj godini zaradile 3,59 milijardi KM

Podijeli članak:

Kompanije u RS-u zajedno su lani ostvarile prihod u iznosu od 34,18 milijardi maraka i zaradile 3,59 milijardi KM, pokazala su godišnja financijska izvješća koja je obradila Agencija za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF).

Kako je objavio portal Akta, 14.236 kompanija lani je poslovalo s dobitkom, dok je njih 5416 na kraju godine ostvarilo gubitak od 342,017 milijuna KM. Predsjednik Gospodarske komore RS-a Pero Ćorić istaknuo je za Glas Srpske da, od ukupnog broja poslovnih subjekta, koji zapošljavaju 194.354 radnika, oko 11.000 njih čine gospodarska društva.

– Više od polovine gospodarskih subjekata samostalni su poduzetnici koji zapošljavaju svega po nekoliko radnika. Samo to govori o strukturi gospodarstva RS-a, odnosno da nema veće produkcije – kazao je Ćorić. Prema njegovim riječima, veliki broj gospodarskih subjekata u RS-u lani je završio s negativnim poslovanjem, što upućuje na to da je kriza, koja je lani nastupila, evidentna. – Financijski sektor, odnosno banke, osiguravajuća društva i IKT oblast uglavnom ostvaruju najveću dobit – rekao je Ćorić za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, lanjski gubitak gospodarskih subjekata je prevelik, pogotovo što je postotak tvrtki koje su u minusu zabrinjavajući. – To što je samostalnih poduzetnika u RS-u sve više je dobro. Želja nam je da njihove gospodarske aktivnosti u idućem razdoblju razviju svoje biznise i prijeđu u gospodarska društva. Tako mogu ostvariti mogućnost za neku značajniju ekspanziju – istaknuo je Ćorić. S druge strane, ekonomist Aleksandar Ljuboja je za isti medij rekao da je gospodarstvo sustav u kojem kompanije svakodnevno nastaju i nestaju, zbog čega je sasvim logično da ima i onih koji dobro i onih koji lošije rade

– Uzmu li se u obzir, među ostalim, i problemi koji su nastali u Europi, odnosno smanjenje narudžbi od inozemnih partnera, velika inflacija, porast cijena radne snage i energenata, dolazi se do zaključka da su svi ti rezultati dobri.

Samo se postavlja pitanje kako i što dalje, odnosno imamo li kapaciteta i snage popravljati te rezultate ili objektivne okolnosti koje utječu na njih. Kako je moglo biti, dobro smo prošli – kazao je Ljuboja.

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Već mjesec dana nema sastanaka ni pregovora partnera na državnom nivou vlasti, a ni...

Vrtoglavih, gotovo tri hiljade maraka, iznos je potrošačke korpe za mjesec april, dok penzije...

Pripadnici specijalne jedinice italijanske policije uhapili su 22-godišnju djevojku iz Bosne i Hercegovine u...

Tragedija se dogodila u mjestu Radešine, kod Konjica, gdje se utopio maloljetnik.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o radu Ekspertskog i Pravnog tima u vezi...

Vlada Republike Srpske juče je isplatila milion KM za prevazilaženje posljedica elementarnih nepogoda za...