Komesar EU Ilva Johanson stiže u dvodnevnu posjetu BiH

Komesar Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson dolazi danas u dvodnevnu posjetu BiH u okviru koje će boraviti u Bihaću i posjetiti privremeni prihvatni centar “Lipa”, a nakon toga će se u Sarajevu sastati sa zvaničnicima BiH.

Johansonova će u Bihaću razgovarati sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i policijskim komesarom Unsko-sanskog kantona Mujom Koričićem.

Nakon toga, visoki diplomata Evropske unije će zajedno sa predstavnicima institucija BiH, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i drugih UN agencija i partnera, posjetiti privremeni prihvatni centar “Lipa”, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Drugog dana posjete, Johansonova će se u Sarajevu sastati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i zamjenicima Biserom Turković i Vjekoslavom Bevandom.

Sastanak će biti upriličen i sa rukovodiocima agencija nadležnih u oblasti upravljanja migracijama, te sa ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, direktorom Službe za poslove sa strancima BiH Slobodanom Ujićem i direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem.

BHRT