Search
Close this search box.

Kome smeta ženski spolni organ u udžbeniku biologije?

Podijeli članak:

Antonija Petričušić, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, bila je gost Newsrooma kod našeg Domagoja Novokmeta s kojim je komentirala lekciju u udžbeniku za 6. razred osnovne škole u kojem je kod opisa ženskih spolnih organa izostavljena vulva.

Podsjetimo udžbenik iz prirode za 6. razred osnovne škole Priroda 6, koji izdaje Školska knjiga, u lekciji o spolnim organima ljudi cjelovito opisuje muške spolne organe, navodeći penis kao vanjski dio spolnih organa, dok je kod opisa ženskih spolnih organa vulva potpuno prešućena, i na crtežu i u tekstu.

Antonija Petričušić rekla je da je ovu informaciju saznala nešto ranije od profesorice Zlate Đurđević, koja je zbog toga podnijela prijavu za diskriminaciju i mizoginiju na adrese triju pravobraniteljstava.

“Propust ukazuje na sustavno propuštanje činjeničnih provjera”

“Kao građanka sam bila žalosna jer su odobreni takvi nastavni materijali. Preplašena sam jer ovakav jedan propust ukazuje na sustavno propuštanje činjeničnih provjera u cjelokupnom sustavu obrazovanja i udžbeničkom dijelu.

Antonija Petričušić (N1)

Kada su ovakvi propusti raskrinkani legitimno stavljaju sumnju roditelja imaju li uopće osnovanost povjerenja prema obrazovnim materijalima kojima su izložena naša djeca”, rekla je.

“Područje spolnosti se sustavno pokušava marginalizirati”

Petričušić je istaknula da nije iznenađena takvim postupkom.

“Područje spolnosti ili seksualnosti u Hrvatskoj se sustavno pokušava marginalizirati i izgurati iz obrazovnih sadržaja. Nisam primijetila ispriku izdavača i autora koji bi se trebali posuti pepelom i reći da je to propust i taj dio gradiva trebaju obraditi ravnopravno i nediskriminatorno prema biološkim karakteristikama muškarca i žene”, objasnila je.

“Nisam iznenađena da postoji pristup gdje se određene biološke i faktičke činjenice nastoje protjerati od pažnje djece s obrazloženjem da ih tako čuvamo od zla i izopačenosti”, dodala je.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kod Kladnja je došlo do saobraćajne nezgoda u kojoj su povrede zadobile dvije žene,...

Vrh planine Nemrut jedno je od najljepših mjesta u Turskoj za posmatranje izlaska i...

se tiče prognoze za neki naredni period, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođačima...

Miralem Pjanić (34) je u razgovoru za talijanski Corriere dello Sport otkrio da je...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. u Federaciji BiH iznosila...

U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH početkom marta bilo je 338.528...