Search
Close this search box.

Kome pripada mjesto delegata u Domu naroda bh. parlamenta? SNSD-u ili PDP-u?

Podijeli članak:

Kome pripada mjesto delegata u Domu naroda bh. parlamenta? SNSD-u ili PDP-u? Odgovor bi ove sedmice trebalo dati Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine. Dok se čeka odluka, prave se nove-stare kombinatorike i otvara pitanje – jesu li moguće promjene u vlasti?

Važeči ili nevažeći – pitanje je sad. Nova odluka CIK-a da prizna listić PDP-a, treća apelacija SNSD-a Sudu BiH, još jedna u nizu priča o prekompoziciji vlasti.

“Ako se desi da delegat iz PDP-a prođe to znači da će SNSD biti smjenjiv i da je moguće teoretski, suštinski, praktično da dođe do prekompozicije vlasti u ovoj zemlji, ali otom potom”, poručuje predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

SNSD u Domu naroda trenutno ima četiri delegata. I apsolutnu moć u svojim rukama. Ukoliko se uvaži sporni listić, tik uz SDS-ovog Želimira Neškovića bi sjeo PDP-ov Nenad Vuković. I to umjesto Snježane Novaković Bursać. Dok u PDP-u priželjkuju povratak u vlast, u SDS-u, čini se, oprezni ukoliko dođe do takvog scenarija.

“Taj kapacitet entitetskog glasanja kada je u pitanju broj delegata iz Republike Srpske ne znači da bi se mogla formirati vlast na nivou BiH. Pogotovo što se nalazimo u godini koja je izborna. Sve to o čemu bi se eventualno moglo razgovarati ostaje za period poslije lokalnih izbora”, smatra delegat SDS-a u Domu naroda PSBiH Želimir Nešković.

SNSD je ubjedljivi pobjednik i predstavnik Republike Srpske u institucijama BiH, kaže SNSD-ov delegat Radovan Kovačević. I bez te stranke je teško napraviti bilo kakvu drugu priču u parlamentu.

“Nama svima u Republici Srpskoj je potpuno jasno da od dana izbora postoji ujedinjena borba predstavnika opozicije iz Republike Srpske, međunarodnog faktora, prvenstveno sa Zapada i predstavnika političkog Sarajeva koji zajedno imaju kontrolu unutar CIK-a da ruše narodnu volju, odnosno volju naroda Republike Srpske i da od gubitnika pokušaju da naprave pobjednike”, kaže Kovačević.

Za SDA prekompozicija vlasti je teoretski i praktično moguća.

“Po svemu sudeći HDZ predstavlja taj odlučujući faktor i da će prema svemu sudeći Dragan Čović u konačnici odlučivati o tome da li bi u slučaju promjene strukture delegata u Domu naroda Čović pristao na tu prekompoziciju”, smatra poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Safet Kešo.

A upravo Čović kaže da ukoliko PDP dobije mjesto delegata, to neće srušiti parlamentarnu većinu.

“Nema bojazni, ne ulazim uopšte u to šta će se desiti, niti želim nagađati, što god da se desilo to neće uticati na bilo kakve političke odnose, pa čak ni poslovnički, formalno, neće, jer su takvi odnosi. Ali ja lično znam da već odavno postoji želja da se neki odnosi promjene, jer evidentno ovo ne funkcioniše”, ističe Čović.

Takvih želja sigurno i lider Naroda i pravde. Stav Elmedina Konakovića već odavno poznat – da je koalicija s SNSD-om brak iz interesa. Pa je tako sasvim jasno da bi partnere iz Republike Srpske rado zamijenio.

“Mi se nećemo baviti nerealnim pričama o rekonstrukcijama ako one ne daju neke iskorake, niti ćemo gubiti vrijeme na te populističke procese ako nisu realni. Ako budu, sješćemo i o tome ćemo ozbiljno razmisliti”, kaže Konaković.

Dok je priča o prekompoziciji vlasti sasvim izvjesno na dugom štapu, na potezu je najprije Sud BiH. Nisu isključene ni nove apelacije Ustavnom sudu, pa ni nove političke kombinatorike oko lokalnih izbora.

 

 

 

(una.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce objavilo je natječaj za dodjelu Književne nagrade “Nikola...

Danas je u Jajcu, na relaciji Divičani-Kuprešani, održana spektakularna manifestacija 6. Međunarodni auto slalom...

Mišo Banjac, Prijedorčanin koji živi i radi u njemačkom Minhenu, polako gradi svoju muzičku...

Lepa Brena je sinoć u klubu na Krku svojim energičnim nastupom opet pokazala zašto...

Netflix će od 24. jula prestati da nudi podršku za svoju aplikaciju na više...

SK Fight prenosiće u noći sa subote na nedjelju (4.00) UFC reviju u kojoj...