Koliko je teško migrantima u BiH?

Policija i dalje istražuje slučaj požara u migrantskom kampu u Blažuju. Nakon incidenta izmješteno je 50 migranata. Da je sigurnosna situacija sve teža upozoravaju u policiji, sigurnosni stručnjaci, ali i sami migranti.

[embedded content]

Požari, slučajevi napada na bh. građane, ali i međusobni sukobi migranata utiču na stvaranje sve lošije sigurnosne situacije, uprkos činjenici da se većina migranata ponaša pristojno, te da ima samo jednu želju, a to je napustiti BiH i stići u Evropsku uniju. Na tom putu preživljavaju brojne nedaće, poput ovog požara u Blažuju.

MIRZA HADŽIABDIĆ, glasnogovornik MUP-a KS

“Prema preliminarnom nalazu vještaka do požara je došlo usljed djelovanja otvorenim plamenom. U toku dalje istrage utvrdiće se da li se radi o namjernoj paljevini ili je u pitanju samo nesretan slučaj”, rekao je Hadžiabdić.

I migranti su nezadovoljni cjelokupnom situacijom.

  • “Ne znam, spavao sam”.
  • “Sve je borba između Pakistanaca i Afganistanaca. Tuča. Sigurnost nije problem, policija paz”.
  • “S ljudima iz Bangladeša nema problema, kao ni sa Pakistancima. Ali, uvijek je tu neki razbojnik kao predvodnik”.
  • “Nije dobra hrana, to je jedini problem”.

Armin Kržalić, stručnjak za sigurnost kaže da institucije nisu položile test o upravljanju migrantskom krizom. Napominje da se u BiH ne zna ko upravlja miganskim centrima, a sigurnosna situacija je, kaže, kulminirala dolaskom zime.

ARMIN KRŽALIĆ, profesor na Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije UNSA-e

“U tim centrima, kampovima sam sistem elektroinstalacija, pa aparati koji se koriste možda nisu urađeni ili čak ne znamo da li imaju i samu upotrebnu dozvolu. Postoje određene grupe migranata koje su sklone nasilju. To je ono što zahtijeva da znamo ko su ti migranti. Da znamo njihov dosije i da takve grupe na jedan human način odvojimo kako ne bi dolazilo do sukoba”, objasnio je Kržalić.

I migranti su izloženi konstantnim opasnostima, podsjećaju u IOM-u. Procjenjuje se da se u nehumanim kampovima, šumama i napuštenim objektima nalazi do 3.000 migranata.

„Boravak na otvorenom u zimskom periodu, bez osnovnih uslova za život dovodi migrante i izbjeglice u veoma težak položaj. Ovo je humanitarna katastrofa. Zdravstvena, epidemiološka i sigurnosna. IOM je apelirao o tome svakodnevno, i ovim putem apeliramo na hitno altrnativno rješenje kako bi se zbrinuli migranti i izbjeglice koji su na otvorenom“, navode iz IOM-a.

Nakon požara u Blažuju na svom twitter nalogu oglasio se i Šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Piter van der Overart. Zahvalio se na brzoj reakciji uz napomenu da je iz zapaljenog šatora izmješteno 50 migranata.

BHRT