Search
Close this search box.

Koliko je od građana putem računa za struju naplaćena jedna dodatna taksa

Podijeli članak:

Nakon što je krajem maja objelodanjeno da su menadžmenti RTVBiH i RTVFBIH postigli dogovor kojim su prekinuli višemjesečnu trakavicu u vezi sa finansiranjem javnih servisa, postavilo se pitanje koliko je zapravo novaca uopće u igri kada je riječ o naplati takse za javne emitere.

To pitanje Elektroprivredi BiH postavio je federalni poslanik Admir Čavalić. Prema odgovoru iz Elektroprivrede BiH, građani koji su redovne platiše električne energije u periodu od januar-decembar 2023., a kojima se s računa dodatno skidalo 7,5 KM takse za javne servise, po ovom osnovu su platili 29.752.277 KM.

Dio prihoda

Dodatno, u periodu od januara od aprila ove godine, po istom osnovu od građana je uzeto 5.218.177 KM. Treba napomenuti da se radi samo o dijelu prihoda iz navedenog perioda, budući da je upravo spomenuta trakavica dovela do toga da se dijelom ove godine taksa za javne servisa od građana ne naplaćuje.

Iz Elektroprivrede BiH su u odgovoru na poslaničko pitanje naveli da su pomenuta sredstva od prihoda iz 2023. u iznosu od skoro 30 miliona KM redovno mjesečno prebacivana na račun RTVFBIH koja je vršila dalju raspodjelu sredstava od javnih emitera

Novi aneksi

Podsjetimo, ugovor o naplati RTV takse na području Federacije BiH istekao je 31. decembra prošle godine. BHRT i FTV se se gotovo čitava dva mjeseca na počeku godine nisu uspjeli dogovoriti o načinu naplate za naredni period. RTVFBiH tražio je da se RTV taksa naplaćuje kao i ranije, na način da taj javni emiter prikuplja sredstva, dok je BHRT tražio da se sredstva uplaćuju na račun Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

Iz Elektroprivrede BiH su u odgovoru na poslaničko pitanje naveli da su sa RTVBiH i RTVFBiH u februaru zaključili ugovore o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse, a čije su odredbe naknadno precizirane aneksima od 7. maja i 30.maja, a nakn čega su iznos prikupljen u ovoj godini ponovo prebacili na račun RTVFBIH radi dalje raspodjele sredstava.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U splitu je noćas eksplodirala istinska bomba, tačno u ponoć – Ivan Rakitić je...

Samir Nurkić, jedan od najpoznatijih harmonikaša u regionu, umijećem ruši stereotipe o harmonici, a...

Policija Salcburga intervenisala je jutros po prijavi da je mladić (19) iz Bosne i...

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno.

Od sada samo uz odobrenje kretanje šumom i šumskim putevima za određene kategorije obavještavaju...

Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu...