Ovim riječima Savo Milošević, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, najavio je rezove među Zmajevima.

O imenima onih koje će biti precrtati nije želio govoriti jučer nakon povratka iz Luksemburga, a ni danas na zvaničnoj presici pred sutrašnji meč kvalifikacija protiv Slovaka.

– Vjerujem da će mnogi biti iznenađeni… Rekao sam i prije utakmice momcima da sam ja tu da biram na osnovu onoga što vidim na terenu. Teren nemilosrdno pokazuje ko može, ko ne može. Ko će biti eliminisan to zavisi od njih samih, ne od mene. Ne volim izraz ja sam “precrtao”. Nisam ja, oni su sami sebe. I ovi koji su se dokazali… Svako od njih ima istu šansu, neću nikog zaustaviti – poručio je Milošević.

Ko bi mogao platiti cijenu blamaže protiv Luksemburga? Odgovor na ovo pitanje znaju selektor i njegov pomoćnici. Možda i neko od čelnika Saveza, jer je i predsjednik Vico Zeljković “prozvao” reprezentativce za loše rezultate…

Također, “odgovor” na to ko bi u martu mogao ostati bez pozivao mogao nam je dati i teren. U posljednje vrijeme mnogi igrači za reprezentaciju ne daju onoliko koliko se od njih očekuje. Navijači se s razlog pitaju koliki kredit imaju pojedinci.

Ocjene nakon blamaže protiv Luksemburga nisu bile naklonjene dvojici Zmajeva, a najlošiji su bili golman Nikola Vasilj (5,6) i veznjak Amir Hadžiahmetović (5,7). Veznjak Bešiktaša zamijenjen je već na poluvremenu, već neko vrijeme je u reprezentativnom dresu ispod nivoa kakav se od njega očekuje, te ne bi bilo čudno kada bi ostao bez poziva za martovske utakmice baraža.

Ni Gojko Cimirot, njegov kolega u veznom redu, ne može se pohvaliti da je u Luksemburgu izgledao mnogo bolje. Ostao je na terenu cijeli meč, ali je evidentno da je njegova forma u silaznoj putanji otkako je otišao u Saudijsku Arabiju. Ozbiljan je kandidat da zauzme mjesto na listi “prekriženih”.

Adnan Kovačević, stoper Rakowa, imao je priliku protiv Luksemburga pokazati da zaslužuje biti u konkurenciji za tim, ali ukazano povjerenje, po ocjenama mnogih, nije iskoristio. “Spavao” je kod prvog gola što se stoperu reprezentativnog kalibra ne bi smjelo događati.

Slično je i sa Saidom Hamulićem. Navijači su ga prizivali, jedva su čekali da dođe, no očito je da se nije uklopio u bh. tim. Najveću minutažu mu je dao upravo Milošević, ali teško je očekivati da je ofanzivac Vitessea izvedbom na terenu “kupio” kartu za baraž. Bar prema onome što smo do sada vidjeli

Selektor je nakon meča sa Luksemburgom pohvalno govorio o novajliji Harisu Tabakoviću i povratnika Harisu Hajradinoviću, što vjerovatno znači da ćemo ih i u budućnosti gledati u dresu sa grbom BiH.

S druge strane Miloševićeve riječi o drugom debitantu – Nihadu Mujakiću, za kojeg je naglasio da se “ne može reći da se nije borio”, ne ulijevaju optimizam da na njega ozbiljno računa. Čak i ako je Mujakić igrao na manje prirodnoj poziciji lijevog beka (u Ankaragučuu najčešće igra stopera, a igrao je i lijevog beka).

Ipak, priča o “prekriženim” mogla bi sačekati i ishod duela sutrašnjeg meča BiH – Slovačka, jer bi i nakon nje moglo doći do rezova. U slučaju eventualnog poraza, čelnici FSBiH mogli bi “prekrižiti” aktuelnog selektora. U ovom ciklusu “glave su letjele” i nakon jednog poraza. Milošević je do sada upisao dva vezena, a pitanje je da li bi mu predsjednik Zeljković oprostio i treći?