Koje zemlje svijeta imaju najkraću obalu: Bosna i Hercegovina je u vrhu ljestvice

Podijeli članak:

Neke zemlje su blagoslovljene naizgled beskrajnim obalama, dok postoje i zemlje koje nemaju nikakav izlaz na more, a tu je i lista onih s najkraćom obalom – gdje je BiH zauzela drugo mjesto.

Zanimljiva lista objavljena na Instagramu navodi zemlje s najkraćom obalom na svijetu, a koju predvodi Monako s 4,1 kilometar obale.

Bosna i Hercegovina je na drugom mjestu sa svojih 24 kilometra (premda je na listi navedeno 20 km) obale i Neumom kao jedinim gradom na moru, a koji svake godine kako građani BiH tako i stanovnici susjednih država biraju za ljetni odmor.

View this post on Instagram

A post shared by GEOINSTA (@geografija_insta)

Prate ih Tuvalu – ostrvska država u Tihom okeanu s obalom od 24 kilometra, Jordan sa svojih 26 kilometara te Nauru s 30 kilometara obale.Na listi je još jedna zemlja s Balkana – Slovenija sa svojih 46,6 kilometara obale. Ovo područje obuhvata tri primorska grada: Kopar, Izola i Piran. Slovenačka obala ima za svakoga ponešto, zbog čega je najčešće užurbano od maja do septembra. Kao najveći od tri, Kopar je lučki grad u kojem se nalaze i srednjovjekovne crkve i stari evropski trg.

Nedaleko od Kopra nalazi se ribarska luka Izola, puna odličnih restorana i živahnih barova. Ipak, grad Piran je daleko najpopularniji, s izuzetno dobro očuvanim Starim gradom ispunjenim venecijanskom gotičkom arhitekturom.

Na listi su se još našli i Togo s obalom dužine 56 kilometara te Irak s 58 kilometara.

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...