Ovom odlukom, pomilovani su Fehim Kovač, nekadašnji inspektor MUP-a ZDK i pomoćnik komandira PS Crkvice.

Kantonalni sud u Zenici je presudom 2021. godine preinačio Presudu Općinskog suda u Zenici te izrekao Kovaču kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci za počinjenje produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju sa produženim krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi.

Pomilovani su i Samir Karalić i Igor Tešević.

Kada su u pitanju djelimična oslobađanja od izdržavanja kazne zatvora, za devet mjeseci skraćana je kazna zatvora Stjepanu Kuliću.

Presudom Kantonlnog suda u Tuzli Kulić je za krivično djelo “Zlupotreba položaja ili ovlaštenja” osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Presudom Vrhovnog suda FBiH kazna je 2021. preinačena na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

Kazna zatvora za četiri mjeseca umanjena je i Josipu Žiliću.

Presudom Općinskog suda Travnik iz 2021. Žilić je za krivično djelo “Teška tjelesna povreda” i krivično djelo “Nedozvoljena nabavka i nošenje vatrenog oružja” osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci.

Odbijene su molbe za pomilovanje Džani Riković Delimustafić, Semiru Mahmiću, Nedžadu Rašidagiću, Nerminu Hadžiću, Amaru Babajiću, Edinu Smajloviću, Admiri Burić, Kristijanu Matuloviću, Almedinu Dilaveru, Antonu Olivi, Harisu Tabakoviću, Mersadu Telaloviću, Josipu Mikiću i Maji Imamović.

Prema Zakonu o pomilovanju, pomilovanje daje predsjednik Federacije.

Pomilovanje se ne može dati za krivična djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i zločina genocida, niti za lica koja su ranije dobila pomilovanje po ranije izrečenoj i izdržavanoj kazni zatvora.