Koalicioni partneri u Republici Srpskoj

Koaliciоni partneri koji čine vladajuću većinu u Republici Srpskoj sastaće se u narednim danima kako bi u novim okolnostima pokušali definirati novu koncepciju na osnovu koje će politički djelovati , najavljeno je to nakon sastanka rukovodstva SNSD-a i Socijalističke partije Republike Srpske na kojem je potvrđena i međusobna lojalnost dvije stranke.

[embedded content]

Ohrabreni činjenicom da je SNSD na lokalnim izborima izgubio Banjaluku, ali i Bijeljinu, u SDS su uvjereni da je sama stranka oslabljena, kao i kohezija unutar vladajuće koalicije. Pravo vrijeme, kako su ocijenili, za razgovore sa nekim predstavnicima ove koalicije čija imena još ne saopštavaju, ali uz čiju pomoć, tvrde, mogu doći do 42 skupštinska poslanika. Lider SNSD-a odbacuje ovakvu računicu i tvrdi suprotno.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

“Dobio sam informaciju od sigurnog izvora, koji mi je javio i neke sigurne stvari od ranije, da tri poslanika i dva iz SDS-a, jedan koji je neki dan isključen i jedan koji će biti isključen žele da naprave poslanički klub”, rekao je Dodik.

U današnjoj izjavi za BHT predsjednik SDS-a Mirko Šarović ostaje pri tvrdnji da opada broj koalicionih partnera koji podržavaju Milorada Dodika.

MIRKO ŠAROVIĆ, predsjednik SDS-a

“Samo zakazivanje hitne sjednice koalicionih partnera,što je Dodik najavio i što se i ostvaruje, govori o tome da oni ipak strahuju. Mi paralelno sa funkcionisanjem rada u Narodnoj skupštini radimo i na procesu unutrašnje konsolidacije”, kazao je Šarović.

Šarović dodaje da im je svaki poslanik potreban radi nove skupštinske većine, ističući da neće pristati na ucjene I traženje privilegija, uz naglasak da pozicija ne može biti s njima. Uoči prestojećeg sastanka vladajućeg koalicionih partnera, podrška saradnji stiže iz Socijalističke partije.

PETAR ĐOKIĆ, predsjednik Socijalističke partije

“Mi smo na ovom sastanku potvrdili naše čvrsto partnerstvo, našu stratešku orjentaciju prema njegovanju tog partnerstva”, istakao je Đokić

Poznavaoci političkih prilika u Republici Srpskoj tvrde sve je moguće, ali I podsjećaju na lokalne izbore 2012. godine kada je SNSD izgubio 20 opština, a na narednim lokalnim izborima pomeo konkurenciju. SNSD, kažu, više nije stranka ,nego interesna grupacija.

MLADEN BUBALO, komunikolog

“Sve ljude, sve partije koje okupljaju oko sebe, kupe na isti način – pomoću interesa. Bojim se da opozicija predvođena SDS-om, odnosno Šarovićem, ne može u ovom trenutku ništa da ponudi koalicionim partnerima SNSD -a, na način da bi ih mogli prevući na svoju stranu. U ovom trenutku zbog intresa koje dobijaju od SNSD-a koalcija je sigurna”, objasnio je Bubalo.

Slika će biti jasnija 21. februara, kada će SNSD i SDS na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju, odmjeriti odnos snaga.

BHRT