Ko vodi vanjsku politiku Bosne i Hercegovine?

Posjeta ministra vanjskih poslova Rusije našoj zemlji i danas izaziva reakcije domaćih političara. Dok bh. zvaničnici krive jedni druge postavlja se pitanje ko i gdje kroji vanjsku politiku Bosne i Hercegovine. Posjete visokih zvaničnika našoj zemlji ove godine bile su rijetkost, a domaći političari odlučili su je ispratiti svojevrsnim diplomatskim incidentom.

[embedded content]

Posjeta Sergeja Lavrova BiH, 2018. godina. Ne samo da je tu državna zastava, već i sva tri tadašanja člana Predsjedništva BiH. Sergej Lavrov u posjeti našoj zemlji jučer. Razlika je i da su poruke prije dvije godine bile dosta umirujuće i prijateljske. I najvažnije odavali smo utisak ozbiljne države. Danas, posjeta visokih zvaničnika našoj zemlji otkriva ne samo različite stavove, već i i stvarnu situaciju zategnutih političkih odnosa unutar BIH.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

Ono što rusija odavno radi jeste jedno neprincipjelna i neselektivna podrška bez obzira šta radili lideri iz RS, predvođeni Dodikom, je protiv glavnih opredjeljenja BiH to je dirketno miješanje u unutrašnje stvari BiH.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

Puno aktivnosti koje se dešavaju oko ključne stranke Bošnjaka u BiH čija dva bošnjačka člana predsjednika gosp Džaferović i Komšić djeluju sukladno napucima SDA tako da je to dio jedne sihronizacije.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

Naravno da koordiniram bitne stvari sa Džaferovićem, a sa Komšićem skoro nikada.

U zgradi Predsjedništva BiH prikazali smo jedan incident, kako ga je nazvao ruski ministar. Kazao je da on suštinski nije bitan za stav i odnose da Rusijom, ali vjeruje da bh. političari rade po nečijem nalogu, aludirajući na ambasade zapadnih zemalja. Odgovor je uslijedio.

SERGEJ LAVROV, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije

BiH je neovisna zemlja uprkos činjenici da tamo postoje još vanjski faktori najprije u obliku OHR-a što je, smatram, kao anahroizam. BiH u skladu sa svojim ustavom i Dejtonskim sporazumom treba sama odlučivati o svojoj vanjskopolitičkoj liniji.

Sve navodi na zaključak da kada je u pitanju nadgradnja i održivost vanjskopolitičkog života BiH nije nešto sa čime se možemo pohvaliti. Jasno je da Rusija odmjereno nastupa prema BiH, kao i mnoge druge sile, kažu analitičari.

ADNAN HUSKIĆ, politički analitičar

Mislim da je zdravije za nas i naše političare da politika odnosa posebno prema velikim silama i dvije države u regiji bude bazirana na tome da mi budemo insturment njihove politike, već naprotiv da iskoristimo sprecifičnosti BiH u tom smislu, mi nažalost nismo to pokazali.

IGOR DAVIDOVIĆ, bivši diplomat

Svi članovi predsjedništva viđeni su sa strane velikih sila kao marginalni ljudi koji nisu u stanju da odgovorno upravljaju porcesom reformi u državi kojom rukovode, sam po sebi Balkan nikad nije imao preveliki značaj za neku od sila unutar Evrope, ali je bio odlično mjesto da se susretnu sa svojim interesima.

Umjesto dogovora i zajedničke budućnosti taoci smo sitnih, političkih interesa. I biće tako dok naše polititičke elite ne shvate da se vanjska politika kreira u BiH, a ne gradovima velikih sila. Jer sile vođene svojim interesima neće se ni sjećati ovih scena.

BHRT