Search
Close this search box.

Ko se iz Ministarstva Staše Košarca častio hotelima s 5 zvjezdica u inostranstvu?!

Podijeli članak:

Ured za reviziju institucije BiH ustanovio je rastrošnost u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje vodi kadar SNSD-a Staša Košarac. Nalazi se odnose na prošlu godinu.

Tako su državni revizori utvrdili da su izdaci za putne troškove realizovani u iznosu od 296.796 KM, od kojih izdaci za troškove putovanja u inostranstvo iznose 234.170 KM, a za troškove putovanja u zemlji 62.626 KM.

Putni nalozi

-Najznačajniji izdaci odnose se na troškove prevoza u inostranstvu javnim sredstvima (54.346KM), troškove smještaja za službena putovanja u inostranstvu (86.687 9KM) i troškove dnevnica u inostranstvu (65.978 KM). Uvidom u određeni broj putnih naloga uočili smo da su zaposleni na pozicijama šefa odsjeka za kontrolu naoružanja i stručnog savjetnika za bilateralne odnose koristili hotelski smještaj kategorije 5 zvjezdica što nije u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na naknadu za službeno putovanje – utvrdili su revizori.

Pojasnili su da je navedenom odlukom definisano da članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući, ministri i zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH, kao i njihovo lično osiguranje mogu koristiti hotelski smještaj kategorije do “5” zvjezdica, a ostali zaposleni u institucijama BiH hotelski smještaj kategorije do „4“ zvjezdice.

-Dakle, Ministarstvo nije postupilo u skladu s navedenom Odlukom što ima za posljedicu neracionalno korištenje javnih sredstava – zaključili su revizori.

Faksimil revizora MVTEO i izdaci za hotele

Uvidom u evidencije o korištenju službenih vozila utvrdili su i da putni nalozi nisu popunjavani u skladu s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH. Konstatovano je da na pojedinim nalozima nisu popunjene sve predviđene rubrike kao što je stanje brojila prilikom sipanja goriva, vrijeme polaska i dolaska, dnevna prijeđena kilometraža i sl. Na određenim nalozima je upisana različita kilometraža za istu relaciju. Također su utvrdili i da se u određenim slučajevima koristilo vozilo kada je korisnik vozila prema evidencijama Ministarstva bio na godišnjem odmoru. Nepotpune i neažurne evidencije, napomenuli su, onemogućuju utvrđivanje opravdanosti rashoda u vezi s namjenskim korištenjem službenih vozila.

Šta kaže Pravilnik

Nadalje, ukupni izdaci za usluge reprezentacije ovog ministarstva zaključno sa zadnjim danom 2023. godine iznose 55.766 KM. Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju Vijeća ministara BiH, Ministarstvu je utvrđen maksimalni godišnji iznos za reprezentaciju u iznosu do 60.000 KM. Od toga za usluge interne reprezentacije, u skladu s godišnjim utvrđenim limitima propisanim internim aktom Ministarstva, je raspoloživ iznos od 17.400 KM.

-Uvidom u pomoćne evidencije utvrđeno je da je na internu reprezentaciju utrošeno 24.050 KM. Mjesečni limit za usluge interne reprezentacije je tokom godine više puta prekoračen u značajnijim iznosima na mjesečnom nivou i za isto su sačinjena obrazloženja. Konstatovano je da nije prekoračen odobreni iznos (60.000 KM) za ukupne troškove reprezentacije, ali još uvijek su značajna prekoračenja mjesečnih limita kod interne reprezentacije – naveli su državni revizori.

 

 

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...

Naučnici su testirali morske pse u moru u blizini brazilske obale i otkrili da...

U svijetu gdje se vijesti o međuljudskim odnosima često spominju u kontekstu zdravlja i...