Search
Close this search box.

Ko se do sada najviše pojačao: “Plemići” najskuplja ekipa, Borac najviše poslovao u januaru

Podijeli članak:

Bosanskohercegovački premijerligaši posljednjih sedmica nalaze se na pripremama za nastavak sezone. Mnogi su se već počeli pojačavati i spremati timove koji će izaći na travnjake sredinom februara. Ipak, nije sve bajno, pa čak ni u taborima ekipa koje se nalaze u samom vrhu.

Banjalučki Borac je jesenji dio sezone završio na liderskoj poziciji, sa čak sedam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Zrinjski, odnosno sa 12 bodova više od Veleža i Sarajeva.

Međutim, velikan iz Platonove se našao u problemima početkom nove godine, s obzirom da je klub napustilo čak sedam fudbalera. Odlazak crnogorskog čuvara mreže Milana Mijatovića je najznačajniji za Banjalučane, dok se kolumbijski krilni napadač Hose Kortes (Jose Cortes) zaputio u Peru.

Borac je doveo tek jedno pojačanje, a riječ je o srbijanskom golmanu Marku Miloševiću, koji je stigao iz mađarskog Debrecena.

Sarajevske razlike

Čak i sarajevski rivali dočekuju u različitom raspoloženju nastavak sezone.

Željezničar je tokom jeseni prošao kroz jedan turbulentan period. Nakon relativno uspješnog nastupa u Evropi, „Plavi“ su se mučili kroz veći dio sezone i samo ih je gol razlika sačuvala od toga da polusezonu ne završe ispod crte.

Stoga su se brže-bolje odlučili na dovođenje nekoliko provjerenih imena na travnjacima Premijer lige BiH, ali i za neka nova lica. Samir Radovac i Harun Karić pojačali su vezni red Željezničara, dok se na Grbavicu vratio i Faris Zubanović. Također, na klupi će u narednom periodu sjediti Bruno Akrapović.

Radovac: Dijete Sarajeva u Željezničaru. FK Željezničar

S druge strane, Sarajevo nije previše poslovalo u ovom transfer roku. Klub je napustio golman Muhamed Šahinović (prešao u Rakov za 500 hiljada eura), dok je bez odštete u Tursku otišao Daniel Avramovski. Osim toga, Muharem Trako, Samir Zeljković i Hamza Ališah poslati su na posudbe.

Najzvučnije pojačanje dosadašnjeg dijela zimskog roka također pripalo je Sarajevu. Mladi reprezentativac BiH Anes Krdžalić stigao je na Koševo iz zagrebačkog Dinama, a klub su još pojačali Marko Matanović, Dejan Iliev i Eldar Mehmedović.

“Plemići“ koštaju najviše

Zrinjski, ekipa aktuelnog osvajača duple krune i jedinog predstavnika u historiji BiH u grupnoj fazi nekog od evropskih takmičenja, nije previše poslovao u dosadašnjem dijelu godine. U klub su se vratili Goran Karačić i Ivan Savić, dok je stigao i Sebastiano Korda (Corda), argentinski lijevi bek, a Mostar su napustili Luka Marin i Petar Mišić.

Krdžalić: Mladi reprezentativac BiH u Sarajevu. N/FSBiH

“Plemići“ su upravo najvrednija ekipa Premijer lige BiH i njhova vrijednost se procjenjuje na 10.35 miliona eura. Za njima slijede Sarajevo (9.2), Borac (6.25), Široki Brijeg (5.25), Velež (4.8), Željezničar (4.3), Tuzla City (4.15), GOŠK Gabela (3.85), Posušje (3.1), Igman (2.95) i Zvijezda 09 čija se vrijednost procjenjuje na 2.43 miliona eura.

Najskuplji igrači

Među najskupljih deset igrača u Premijer ligi BiH dominiraju Zrinjski i Sarajevo. „Plemići“ imaju pet predstavnika, dok iz bordo tabora dolaze četiri igrača.

Najskuplji igrači s vrijednošću od milion eura su brazilski napadač Renan Oliveira i krilo Zrinjskog Mario Ćuže. Za njima slijede Ajdin Hasić i Stipe Radić, čija se vrijednost procjenjuje na 800 hiljada eura.

Najbolji strijelac u historiji Premijer lige Nemanja Bilbija prema Transfermarktu vrijedi 700 hiljada eura. Iza njega se na listi nalazi najmlađi igrač u top 10, 19-godišnji Muhamed Buljubašić, čija je vrijednost procjenjena na 600 hiljada eura, isto kao i kod dvojca iz Zrinjskog – Marka Marića i Josipa Ćorluke.

Listu zatvaraju Almedin Ziljkić iz Sarajeva, te jedini predstavnik Širokog Brijega na listi Marijan Čavar, koji su procijenjenin na 500 hiljada eura.

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka