Ko primi rusku vakcinu mora se uzdržati od alkohola dva mjeseca

Oni koji prime rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnik V, moraju dva mjeseca da se uzdrže od alkohola, izjavila je šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova.

Ove instrukcije uslijedile su poslije izjave zamjenice premijera Tatjane Golikove da bi građani trebalo da izbjegavaju alkohol i imunosupresive tokom 42 dana, jer se vakcina prima u dvije doze u razmaku od 21 dan, piše Moscow Times.

“Konzumiranje alkohola mora da prestane najmanje dvije sedmice prije imunizacije, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana”, izjavila je ona

Ukoliko želimo da ostanemo zdravi i imamo jak imuni odgovor ne smije se piti alkohol u jednom periodu, apelovala je ona na svoje sugrađane, koji su u svijetu prepoznati kao najveći konzumenti alkohola u svijetu.

Popova je isto tako savjetovala građane i da ne puše prije i poslije vakcinacije, jer dim duhana iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

Nakon ovih komentara, Alexander Gintsburg, voditelj državnog istraživačkog centra Gamaleya, koji je razvio Sputnik V, rekao je da, iako ne treba uživati u alkohol prije ili nakon vakcinisanja, “jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naštetila”.

Ruska akcija vakcinisanja započela je ovog vikenda u Moskvi, unatoč tome što Sputnik V još uvijek prolazi sigurnosna klinička ispitivanja nakon registracije. Njegovi kreatori kažu kako je vakcina na bazi adenovirusa 95 posto učinkovita.

Procjenuje se da je 100.000 Rusa primilo Sputnik V, uključujući učesnike testiranja i pripadnike vojske.

 

 

(klix)