Ko je Slobodan Negić, otac ubijene djevojčice, koji je rasplakao regiju

Podijeli članak:

Pošto smo se pribrali od potresenosti zbog Slobodana Negića, oca djevojčice Sofije ubijene u školi „Vladislav Ribnikar“ koji je učestvovao u “Utisku nedjelje” zajedno sa Igorom Jurićem i Snežanom Kecojević Miljić, predsjednicom Društva psihoanalitčkih psihoterapeuta Srbije, možda bi najbolje bilo da njegove riječi uklešemo u kamen, posebno one na kraju ove emisije, da iz njegovog ponašanja naučimo kako se dostojanstveno podnosi teška sudbina, kako se oni koje smo izgubili čuvaju od zaborava i kako se ništa ne može ako ne vjerujemo jedni drugima i ako nismo ljudi, piše “Danas”.

Rekao je Slobodan da mu je samo stalo do istine i pažljivo iznio činjenice da su djeca u školi „Vladislav Ribnikar“ 5. maja bila izložena mračnoj psihoterapijskoj seansi od terapeutkinje koja je puštala djeci narodnu muziku i sugerisala im da se povežu s duhovima i dušama svojih mrtvih prijateljica i prijatelja, da on smatra da ta osoba više nikad ne treba da radi, da nije siguran da li je 48 sati bilo dovoljno vremena da se porazgovara sa svakim djetetom i roditeljem da bi se stekao uvid u to šta je najbolje rješenje, da je Srbija, prema podacima iz 2022. godine, četvrta zemlja u svijetu po količini vatrenog oružja – 39,1 na 100 stanovnika, da mu je bilo teško da prima saučešća dok je sahranjivao svoju kćerku, kao i da je kad je konačno pogledao te ljude koji mu prilaze osjetio njihovo saosjećanje i da mu to znači.

Nikoga nije napadao, podvukao je da ni u koga ne upire prstom da je krivac, da ne želi da se miješa u ono što nije njegova struka i na kraju kazao šta ga je njegova kćerka naučila:

“Ovo što ću vam sad reći je nešto što je ona mene naučila. Bilo je situacija u kojima je mama ljuta zato što je soba u haosu. I ako bih ja pokušao sa mamom samo da raspravim, doveo bih do još goreg problema ili ostavio da se bavim nekim drugim stvarima misleći da smo to riješili… Sofija je uvijek bila jedino zadovoljna kada bih je ja saslušao, gledao u oči kao odraslu osobu i kada bi vidjela da smo njena mama i ja puni ljubavi da prevaziđemo te razlike i naslaganja. I, u ovom slučaju mogu da kažem, nomen est omen. Njeno ime je stvarno njena sudbina i mudrost tog djeteta me je naučila da i danas gledam svakoga od vas u oči i da vam budem zahvalan što mi pružate empatiju. Uopšte ne mislim da nema empatije među ljudima. Ima je puno. Pogledajte Igora, pogledajte gospođu Snežanu, pogledaj se Olja, idu ti suze. Ljudi, hvala vam svima. Shvatite da je ponekad jedini razlog čovjeku da se bori to što ima ljude oko sebe. I da ovdje treba da naučimo veliku lekciju o tome da se radi o nama, o nama ljudima o našim sudbinama. Moja sudbina je teška ali ja ću je nositi i to baš onako kako me je Sofija, kao što joj ime kaže, mudro naučila tome”, rekao je Slobodan.

Na početku emisije predstavljen je kao glumac, muzičar, filozof slično kao prije mnogo godina u emisiji „Agape“, kada je zbog takve najave rekao da je pretjerana, da je dovoljno muzičar iako se bavi komponovanjem primijenjene i neprimijenjene muzike.

Slobodan Negić rođen je 23. septemra 1977. godine u Beogradu. Magistar je filozofije.

Malo ko je na prvi pogled u njemu prepoznao onog tršavog, riđeg, pjegavog dječačića koji igra Maksića, i koji zbunjeno odgovara na pitanje nastavnika u seriji za djecu “Vukov ćošak” iz osamdesetih godina 20. vijeka.

Ovaj tadašnji dječak-glumac zaigrao je i u jednom dječijem filmu – „Čavka“ da bi potom njegova karijera otišla u drugom pravcu. Komponovao je muziku za film „Četvrti čovjek“ i “Prokleti pas”.

Član je Di Luna Blues Benda.

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ma koliko se mi lagali da to nije tako, u Bosni i Hercegovini su...

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...