KNJIGA STARA 116 GODINA IZ ČEŠKE STIGLA U JAJCE

Prije nekoliko dana na adresu Općine Jajce stigla je neobična i jako vrijedna pošiljka. Naime, iz Češke Republike, grada Hluboká nad Vltavou, načelnik Tomáš Jirsa poslao je gradu Jajcu vrijednu knjigu autora dr. Ćire Truhelke kustosa bosansko-hercegovačkog Zemaljskog muzeja „Kraljevski grad Jajce“ povijest i znamenitosti, koju je Nakladna knjižara izdala 1904. godine potporom Gradskog zastupstva Jajce.

Knjiga tvrdih korica i sa zlatotiskom na naslovnici obrađuje razdoblje grada Jajca za period 1404 – 1904 godina. Ista je 1910. godine uručena češkom đaku Jaroslavu Kunstovný povodom 500 godišnje proslave grada Jajca.

  Knjiga stara 116 godina danas je posebno vrijedno štivo. Gdje je sve bila ova knjiga u prethodnih 110 godina od kada je uručena đaku iz porodice Kunstovný ostaje nepoznanica. Jedno je sigurno, zbog svoje iznimne vrijednosti, dobro je čuvana i dobro sačuvana.

 Načelnik općine Jajce Edin Hozan tim je povodom, iznimno obradovanom potezom kolege iz Češke, uputio zahvalnost načelniku Tomašu na nesebičnom doprinosu slanjem knjige „Jajce 1404 – 1904“ dr. Ćire Truhelke.

-Knjiga je od velike važnosti za našu općinu i ona će omogućiti našim građanima, studentima i istraživačima da bolje razumiju historiju našeg grada. Iz tog razloga upućujem Vam posebne riječi zahvalnosti, naglasio je u svom pism načelnik Hozan izražavajući želju za buduću saradnju.

 

(opcina-jajce.ba)