Search
Close this search box.

Knjiga ‘Lokalna samouprava’ dr. sc. Mirze Čauševića iz Jajca ugledala svjetlo dana

Podijeli članak:

U prostorijama Sveučilišta/Univerziteta “VITEZ” u Travniku upriličeno je predstavljanje knjige “Lokalna samouprava”, autora dr. sc. Slađana Ajvaza i dr. sc. Mirze Čauševića, vanrednog profesora, piše Jajce Online.

Ova knjiga predstavlja duboko poštovanje prema preminulom dr. sc. Slađanu Ajvazu, čovjeku, prijatelju i profesoru čiji je ljudski i akademski doprinos zaslužio poštovanje studenata, ali i samih kolega profesora.

Knjiga je strukturirana u šest poglavlja:

  • Opća pitanja lokalne samouprave;
  • Porijeklo i razvoj lokalne samouprave;
  • Klasično shvaćanje lokalne samouprave;
  • Suvremeni sustavi lokalne samouprave;
  • Lokalna samouprava prema Evropskoj Povelji o lokalnoj samoupravi;
  • Lokalna samouprava u Bosni i Hercegovini.

Ulogu recenzenata i promotorâ knjige preuzeli su priznati stručnjaci s pravnog područja. Akademik prof. dr. sc. Arsen Bačić, redovni profesor Pravnog fakulteta u Splitu, pridonio je svojim akademskim i istraživačkim iskustvom. Prof. dr. sc. Marinko Đ. Učur, bivši profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, unio je svoje bogato profesionalno iskustvo u ocjenu knjige. Također, prof. dr. sc. Kata Senjak, predsjednica Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, pridonijela je svojim stručnim znanjem i pravosudnim iskustvom.

„Svi smo iznimno ponosni što je naš poštovani kolega, dr. sc. Mirza Čaušević, nastavio putem kojim je išao naš uvaženi dr. sc. Slađan Ajvaz. Kao što su naglasili i recenzenti, ovo je značajno djelo koje će doprinijeti kako akademskoj i stručnoj zajednici, tako i široj javnosti. Tokom pripreme ove knjige posvetili smo se temeljitom pristupu, a u praktičnom smislu ona ima veliku vrijednost za domaći sistem i modele koji bi se mogli razmatrati kroz odgovarajuće reforme i unaprjeđenje lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini. Ova knjiga bi trebala naći svoje mjesto na policama svih čelnika lokalnih samouprava u BiH i služiti im kao svojevrsni vodič za normativu i organizaciju jedne lokalne zajednice.“, izjavio je prof. dr. Emir Sudžuka, čestitajući autoru na izvanrednom djelu i izrazivši želju da napiše još takvih važnih radova.

S obzirom na to da je dr. sc. Mirza Čaušević, vanredni profesor, zaposlen u Općini Jajce na dužnosti sekretara Općinskog vijeća Jajce i u Kabinetu načelnika Općine Jajce, večerašnjoj promociji prisustvovao je i predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce, Josip Topić.

„Od recenzenata mogle su se čuti riječi hvale za samu knjigu i njezine autore. Knjiga je iznimno značajna za sve one koji rade u upravi. Možemo biti ponosni da u Općini Jajce imamo doktora pravnih nauka u imenu Mirza Čaušević. U ime Općinskoga vijeća Jajce i u osobno ime čestitam na ovome vrijednom djelu“, istaknuo je Topić.

Za naslovnu fotografiju, dr. sc. Mirza Čaušević izabrao je sliku kraljevskog grada Jajca, svog rodnog grada, na koji se veoma ponosi. S radošću je istaknuo zadovoljstvo što je ova knjiga ugledala svjetlo dana i izrazio zahvalnost svim prisutnima koji su sudjelovali u njezinoj promociji.

„Davne 2011. godine upoznao sam dr. sc. Slađana Ajvaza, a uskoro smo zajedno počeli raditi na nekoliko kolegija. Jedan od tih kolegija bio je posvećen lokalnoj samoupravi. Nažalost, nakon kratkog vremena rada na tom projektu, doživio je moždani udar koji ga je onemogućio da nastavi s pisanjem tekstova. Svakog drugog vikenda posjećivao sam ga u Sarajevu. Proveli smo dosta vremena zajedno, raspravljajući o tome kako nešto možemo učiniti drugačije i bolje. Profesor je bio izrazito pedantan, te smo znali raditi i po nekoliko sati na dva pasusa teksta. Njegova težnja bila je postići vrhunsku savršenost. Osnova za rad nam je bila skripta od oko 60 stranica, namijenjenoj našim studentima. Prije smrti, profesor mi je rekao da ćemo zajedno napraviti knjigu na temelju autoriziranih predavanja. Naravno, prihvatio sam tu ideju sa zadovoljstvom, ali nekoliko mjeseci kasnije, poštovani profesor izgubio je svoju bitku za život. Drago mi je što sam dobio zadatak u naslijeđe da dovršim i objavim knjigu. Uz odobrenje njegovog bratića i obitelji, počeo sam intenzivno raditi na knjizi. Drago mi je da ovo djelo nosi karakter sjećanja i danas sa posthumnim pijetetom sjećamo se lika i djela dr. sc. Slađana Ajvaza. Ovo nas je podsjetilo na prolaznost života i činjenicu da svi imamo svoje snove i želje, ali nikada ne znamo hoćemo li ih moći ostvariti do kraja. Drago mi je da je ova knjiga ugledala svjetlo dana i da će se čitati i nakon njegove smrti, ali i nakon mog života, jer ima izuzetnu simboliku i vrijednost“, kazao je Čaušević.

Iz biografije…

Mirza Čaušević rođen je 1. septembra 1986. godine u Jajcu. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Zenici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Nakon završenog dodiplomskog studija, upisuje magistarski studij na Fakultetu pravnih nauka Sveučilišta/Univerziteta “VITEZ” Vitez, gdje brani magistarski rad na temu Ulogadiplomatije i diplomatskog prava pri rješavanju oružanih sukoba.

Zbog daljnjeg rada i akademskog napretka, tokom 2014. godine upisuje doktorski studij na Fakultetu pravnih nauka Sveučilišta/Univerziteta “VITEZ” Vitez. Početkom 2018. godine, s uspjehom, brani doktorsku disertaciju na temu Efekti globalizacije i rješavanje međunarodnih sporova putem prinude. Položio je pravosudni ispit pri Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine i advokatski ispit pri Advokatskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine. Od početka svoje akademske karijere radno je angažiran u okviru Pravnog fakulteta Sveučilišta/Univerziteta “VITEZ” Vitez.

Docent je u sklopu Katedre za državno i međunarodno pravo. Akademske aktivnosti realizira u okviru sljedećih kolegija: Ustavno pravo, Međunarodno javno pravo, Pravo Evropske unije, Lokalna samouprava i Politički sistemi na dodiplomskom studiju, dok na magistarskom studiju realizira nastavne aktivnosti iz Međunarodnog humanitarnog prava. Autor je, do sada, šezdeset objavljenih naučnih i stručnih radova. Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama na kojima je prezentirao svoje članke.

Pored akademskih obaveza, u okviru Sveučilišta/Univerziteta “VITEZ” Vitez obnašao je dužnost direktora Centra za kvalitet i Glavnog sekretara. Član je Pomorskog društva Bosne i Hercegovine. U okviru ERASMUS+ projekta gostovao je, za sada, na Veleučilištu “Lavoslav Ružika” Vukovar u Republici Hrvatskoj i Fakultetu prava i uprave Univerziteta u Gdanjsku u Republici Poljskoj.

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka