Klub Bošnjaka: Nastavak obespravljivanja i majorizacije Bošnjaka u Stocu

Općinsko vijeće Stolac odbilo je na dnevni red današnje sjednice tog tijela uvrstiti tačku izbora predsjednika Općinskog vijeća, saopćio je Kluba Bošnjaka.

“Odbijanjem da se izvrši izbor predsjednika s ciljem da se njegova ovlaštenja, protivno Ustavu, Statutu i Poslovniku, prenesu na potpredsjednika koji je hrvatske nacionalnosti kao i načelnik općine, odraz je nastojanja potpunog obespravljivana i majorizacije Bošnjaka u općini Stolac”, navodi se u saopćenju za javnost Kluba Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac.

Kada je u pitanju općinski budžet, u saopćenju se navodi da je odbijeno svih deset amandmana koji su podnijeli bošnjački vijećnici, a kojima se tražila ravnomjerna raspodjela sredstava.

“Svaki amandman je odbijen, čime je još jednom potvrđeno da budžet punimo svi, bez obzira na nacionalnost, a njime ekskluzivno raspolažu Hrvati. Ovakvim stavom vladajuća politika HDZ-a je i na ovoj sjednici iskazala istrajnost u negiranju svih građanskih, ekonomskih, socijalnih, političkih i drugih Ustavom zagarantiranih prava Bošnjaka u općini Stolac, što je nastavak politike diskriminacije i segregacije Bošnjaka općine Stolac”, poručili su iz Kluba Bošnjaka.

BHRT