Search
Close this search box.

Kliko: Nećemo imati svog kandidata za načelnika općine Jajce

Podijeli članak:

Sabahudin Kliko, predsjednik Općinskog odbora Demokratske fronte Jajce, nedavno je preuzeo ovu odgovornu poziciju s jasnim vizijama i ciljevima za budućnost općine Jajce.

Sa svojim bogatim političkim iskustvom i dosljednim radom u prethodnim političkim strukturama, Kliko je spreman donijeti promjene i poboljšanja u lokalnoj zajednici. U intervjuu za naš portal, Kliko govori o svojim očekivanjima, trenutnoj političkoj situaciji u Jajcu, te planovima i projektima Demokratske fronte koji će biti predstavljeni građanima u predstojećem periodu.

Nedavno ste ponovno osnovali i došli na mjesto Predsjednika Demokratske fronte u Jajcu? Kakva su Vaša očekivanja?

– Da, može se to reći i tako. Od marta ove godine sam, na prijedlog predsjednika Kantonalnog odbora Demokratske fronte Srednjobosanskog kantona, te od strane predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića zvanično imenovan za predsjednika Općinskog odbora Demokratske fronte u Jajcu.

Očekivanja su da, s obzirom na trenutnu političku situaciju u našoj općini i dosljednu državničku politiku koju provode svi zvaničnici Demokratske fronte na svim nivoima vlasti, a koja je priznata i prepoznata od strane građana Bosne i Hercegovine pa tako i naše općine, da će Demokratska fronta nakon provedenih predstojećih lokalnih izbora biti parlamentarna stranka u OV naše općini.

Da li Demokratska fronta ima dovoljno snage i volje da implementirate sve zacrtane ciljeve?

– Snage, volje, pameti i političkog iskustva imamo dovoljno, a cilj je samo jedan: jedinstvena, suverena, nezavisna, međunarodno priznata Bosna i Hercegovina sa definisanim teritorijalnim integritetom i sa unutrašnjim uređenjem zasnovanim na principima modernih građanskih evropskih i svjetskih država i jednakopravnosti svih njenih građana bez obzira na vjeru i naciju.

Kako ocjenjujete trenutnu političku situaciju u Jajcu, rad vijeća i odnose s drugim strankama?

– Naša lokalna politička situacija predstavlja kopiju stanja na našem Srednjobosanskom kantonu, gdje vlast posljednjih 28 godina čine koalicioni partneri SDA i HDZ uz nevažne političke satelite podrške, situacija u vijeću je od 2020. godine zategnuta, jer su neke opozicione lokalne stranke u svakovrsnim blokadama rada i djelovanja vidjele svoju šansu za ucjenu vlasti u Jajcu. Pošto sam ja u prethodnim godinama bio dio opozicije ispred Nezavisnog bloka i Koalicije Država znam za njihov način razmišljanja, rada i djelovanja. Čak sam im lično u nekoliko navrata prethodnih izbornih godina predlagao jednu široku listu svih kandidata opozicije koja bi bila daleko uspješnija od ove rascjepkanosti i zadovoljavanja uskih interesa pojedinaca, pa čak i prije ulaska u DF sam im to zvanično predlagao, ali sam ponovno od istih aktera odbijen.

Po pitanju odnosa sa drugim političkim strankama moram istaći da sa svim strankama, partijama i njenim predstavnicima imamo određene kontakte, razgovore ili pregovore, a korektnu i konkretnu saradnju imamo samo sa zvaničnicima, članstvom i simpatizerima SDA što je i očekivano s obzirom na dosadašnju dobru saradnju naše dvije stranke na najvišim nivoima vlasti i zajedničku političku borbu koja je u velikoj mjeri slična, barem kada se govori o državi Bosni i Hercegovini te jednakopravnosti svih građana BiH na cijelom njenom teritoriju.

Iako smo malo daleko od izborne kampanje, što je ono što bi Demokratska fronta promijenila u Jajcu?

– Puno stvari bi se kod nas trebalo korigovati, izmjeniti, poboljšati ili pokrenuti sa mrtve tačke. Stanje u našoj općini nije zadovoljavajuće u odnosu na Budžet kojim kao općina raspolažemo. Više pažnje moramo posvetiti čistoći gradskih ulica, sa njih sklonuti ili zbrinuti pse i mačke lutalice i što prije u potpunosti rješiti lokalni put od hotela “Turist ‘98”do hotela “Plivsko jezero”, što je doista prioritetno.

O idejama i projektima koje planiramo inicirati, građani će biti pobliže upoznati tokom same predizborne kampanje koja je uskoro pred nama, jer ne želimo ovom prilikom, još je prerano, navoditi stvari koje bi drugim političkim strankama mogle poslužiti kao platforma i osnovica djelovanja, kao što je to do sada bio slučaj, za izradu vlastitih programa.

Hoćete li imati kandidata na predstojećim izborima ili ćete pak podržati kandidata iz SDA kako se već ranije najavljivalo?

– Demokratska fronta Jajce neće imati svog kandidata za načelnika općine Jajce, ali ćemo na lokalnim izborima nastupiti sa zasebnom listom naših kandidata za općinsko vijeće.

U Jajcu, a što je u skladu s odlukom predsjedništva Demokratske fronte, a i svim ostalim općinama SBK ćemo direktno ili indirektno podržati najkvalitetnijeg i najsposobnijeg kandidata za načelnika općine.

S obzirom da je odavno na našoj sceni ukrupnjavanje onih političkih stranaka koje u svojim programima i konkretnim političkim potezima slijede strategije velikodržavnih projekata susjednih zemalja, čemu se na veliko iznenađenje onih glasača-birača koji su ih podržali ili još uvijek podržavaju pridružuju i one domaće političke stranke koje su se u skoroj prošlosti barem deklarativno zalagale za dijametralno suprotne vrijednosti, evidentno je da će sa druge strane, političke stranke koje dijele slične ili iste vrijednosti, po pitanju unutrašnjeg uređenja naše države, biti doista primorane na usku saradnju po pitanju podrške jednom kandidatu za načelnika koji će se ponuditi kao protuteža destruktivnim politikama stranaka HNS i tzv. vladajuće trojke.

Može li Jajce biti još bolje mjesto za život? Koje su to ključni faktori njegovog razvoja?

– Općina Jajce je kroz historiju poznata kao dobro, lijepo, mirno i ugodno mjesto za porodični život, dobrim dijelom zbog našeg pitomog mentaliteta, dobrih međuljudskih odnosa, uzajamnog poštovanja, saradnje i uvažavanja, vjerskih sloboda, širom otvorenih vrata onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Razvojem i ulaganjem u turizam, zelenu energiju, čistoću grada, solarne panele, poljoprivrednu proizvodnju na ekološkim standardima, stočarstvo na bazi uzgoja autohtonih vrsta, čak u vinogradarstvo možemo ostvariti dobru podlogu za jači razvoj. Ovo je posebno bitno radi zadržavanja mladih u našoj lokalnoj zajednici, jer svi mi dobro primjećujemo veliki nedostatak mlade radne snage posebno u oblastima građevinarstva i metalske industrije.

Odlazak mladih je bitno zaustaviti, jer su oni protuteža opstanka obrazovanja, industrije, poduzetništva, razvoja zdravstva, uređenja našeg bajkovitog okoliša i svega onog što će napraviti disbalans između već relativno starog stanovništva kojem je u svemu pomoć potrebna i mladih generacija koji se obrazuju za trajni odlazak preko granica.

Mladima samo treba naš podstek i pomoć da se pokrenu, a svi bi redom voljeli da ostanu i budu finansijski nezavisni, te da mirno žive i rade u svojoj i na svojoj zemlji.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Već mjesec dana nema sastanaka ni pregovora partnera na državnom nivou vlasti, a ni...

Vrtoglavih, gotovo tri hiljade maraka, iznos je potrošačke korpe za mjesec april, dok penzije...

Pripadnici specijalne jedinice italijanske policije uhapili su 22-godišnju djevojku iz Bosne i Hercegovine u...

Tragedija se dogodila u mjestu Radešine, kod Konjica, gdje se utopio maloljetnik.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o radu Ekspertskog i Pravnog tima u vezi...

Vlada Republike Srpske juče je isplatila milion KM za prevazilaženje posljedica elementarnih nepogoda za...