Kina pooštrava restriktivne mjere zbog velikog broja oboljelih od virusa korona

Kina je danas proširila mjere protiv širenja COVID-19 na provinciju u blizini glavnog grada Pekinga nakon naglog porasta broja zaraza, javljaju kineski državni mediji.

Velika politička konferencija zakazana za 25. januar u virusu pogođenom Shijiazhuangu, glavnom gradu provincije Hebei u blizini Pekinga, odgođena je nakon nedavnog porasta broja slučajeva, navodi kineski dnevnik Global Times.

U provinciji Hebei, gradovi Shijiazhuang i Xingtai tokom posljednje dvije sedmice izvijestili su o porastu broja zaraženih.

Sjeverno od Hebeija, Peking je takođe pooštrio mjere protiv širenja virusa, uključujući zatvaranje autoputa.

Nekoliko medicinskih timova iz drugih provincija otputovalo je u Hebei kako bi pomoglo tamošnjem zdravstvenom sistemu i zaustavilo širenje virusa, koji je prvi put zabilježen u gradu Wuhan u decembru 2019. godine, od kada se proširio širom svijeta.

Vlada u pokrajini Shanxi, koja je susjedna Hebeiju, najavila je masovno testiranje nakon izvještaja o dva slučaja COVID-19.

Shanxi je posljednje mjesto u kojem su otkriveni slučajevi COVID-19 povezani s Hebeiem. Mnoga mjesta u Kini ubrzala su provjeru pojedinaca koji bi mogli biti povezani sa slučajevima u Hebeiju.

Grad Jinzhong u Shanxiju u utorak je otkazao sve grupne aktivnosti, uključujući vjenčanja, a zabranjen je saobraćaj za automobile i autobuse iz Hebeija.

U ponedjeljak je pokrajina na sjeveru Kine prvi put u najmanje pet mjeseci zabilježila dnevni porast broja slučajeva iznad 100.

Neki okruzi zatražili su da zimski praznici započnu u utorak za učenike osnovnih škola, a učenici 1. i 2. razreda odmor će započeti u srijedu, prenose državni mediji.

Lokalne vlasti provodile su de facto blokadu u borbi protiv virusa. Saobraćaj prema i iz pogođenih područja je ograničen, dok su lokalne željeznice zaustavile vozove.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija saopštila je daje tokom posljednja 24 sata zabilježeno još 55 slučajeva COVID-19, od čega 40 u Hebeiju i jedan u Pekingu.

Kina je od izbijanja epidemije zabilježila 87.591 slučaj COVID-19, uključujući 4.634 smrtna slučaja.

BHRT