Kina odbila dati podatke o prvim slučajevima virusa korona

Kina je odbila da timu Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ preda sirove podatke o prvim slučajevima virusa korona, rekao je danas jedan od članova tima Dominik Dajer.

Prema riječima australijskog stručnjaka za zarazne bolesti, tim je tražio sirove podatke o pacijentima u 174 slučaja koje je Kina otkrila u ranoj fazi epidemije u gradu Vuhanu u decembru 2019. godine ali je dobio samo sumiran dio.

Slični sirovi podaci poznati su i kao “linijski navodi” i uglavnom su anonimni ali sadrže detalje poput pitanja postavljenih pacijentima, njihovi odgovori i način na koji su njihovi odgovori analizirani.

Dajer je naveo da je to standardna praksa u istrazi o epidemiji.

On je istakao da je pristup sirovim podacima posebno važan pošto je polovina od 174 slučaja bilo na pijaci Hunan u Vuhanu gdje je virus prvi put registrovan.

“Zato mi insistiramo na tome. Zašto nismo dobili ne znam. Da li je u pitanju politika ili vrijeme, šta god da je ne znamo zašto nam podaci nisu dostupni”, naveo je Dajer.

On je dodao da su kineske vlasti dale mnogo materijala i da će pitanje sirovih podataka o pacijenata biti pomenuto i u konačnom izvještaju tima.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće DŽejk Saliven izrazio je duboku zabrunutost jer timu SZO nisu dostupni sirovi podaci o pacijentima.

On je napomenuo da je “imperativ da izvještaj stručnjaka bude nezavisan i slobodan od izmjena kineske vlasti”.

BHRT