Search
Close this search box.

Kina je ponovo targetirala BiH! Ovaj put udruženo sa Saudijskom Arabijom

Podijeli članak:

Kina je, udruženo sa Saudijskom Arabijom, s kojom uveliko radi na uspostavljanju novog svjetskog poretka, ponovo targetirala Bosnu i Hercegovinu. Kako saznaje Fokus, velike kompanije ove dvije države su nedavno u BiH pokrenule proceduru osnivanja zajedničke firme!

Jedan od krucijalnih koraka ka osnivanju zajedničkog privrednog društva odobrilo im je Konkurencijsko vijeće BiH. Rješenje je objavljeno u januaru u „Službenom glasniku BiH“.

Proizvodnja čelika

Naime, Konkurencijsko vijeće BiH, kako stoji u rješenju, odobrilo je privrednim subjektima, saudijskom naftnom gigantu Saudi Arabian Oil Company (Aramco) i jednom od najvećih svjetskih proizvođača čelika kompaniji Baoshan Iron& Steel Ltd. (Baosteel) iz Kine, koncentraciju na tržištima proizvodnje i prodaje teških čeličnih ploča i proizvodnje i prodaje direktno reduciranog željeza u Bosni i Hercegovini.

U rješenju se navodi da se njima u osnivanju privrednog društva u BiH pridružuje i državni fond Kraljevine Saudijske Arabije Public Investment Fund Tower, King Abdullah Financial District. Većinski vlasnik nove firme u BiH bi, prema ovom rješenju, s 50 posto bili Kinezi, dok bi saudijski naftni gignat i fond imali po 25 posto udjela u toj firmi.

Međutim, pojedini dijelovi ovog rješenja Konkurencijskog vijeća ukazuju na niz nejasnoća kada je riječ o djelovanju budućeg zajedničkog privrednog društva Kine i Saudijske Arabije u našoj zemlji.

Naime, navedene kompanije su Konkurencijskom vijeću, kako stoji u rješenju, morale dokazati da su, svaka od njih, imale prihod ostvaren prodajom robe ili usluga na tržištu BiH u iznosu najmanje osam miliona KM.

Faksimil objavljenog rješenja Konkurencijskog vijeća

Međutim, u drugom dijelu rješenja stoji kako su podnosioci prijave predložili da tačna definicija relevantnog tržišta ostane otvorena, “s obzirom da planirano zajedničko ulaganje neće imati efekta na konkurenciju u Bosni i Hercegovini, odnosno da niko od učesnika koncentracije nema aktivnosti u Bosni i Hercegovini, a koje su značajne za predloženu transakciju”.

Na ovom mjestu se postavlja pitanje kako su mogli ostvariti minimalni prihod od osam miliona na bh. tržištu ukoliko na njemu nisu imali aktivnosti

Ipak, stoji dalje u rješenju, zbog odredbi Zakona koje se odnose na definiranje relevantnog tržišta, podnosioci prijave predložili su da se relevantno tržište proizvoda definira kao proizvodnja i prodaja teških čeličnih ploča, te proizvodnja i prodaja direktno reduciranog željeza.

Zajedničko društvo

Dodatno, u rješenju Konkurencijskog vijeća stoji da, iako se predmetna prijava odnosi na zajedničko ulaganje koje neće imati efekta na konkurenciju u BiH, te koje neće (barem za sada, op.a.) učestvovati na tržištu BiH, prilikom čega će to imati efekat na tržištima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, Konkurencijsko vijeće je temeljem relevantnih odredbi Zakona i Odluke o utvrđivanju relevantnog tržišta, odnosno uzevši u obzir opseg Zakona o konkurenciji, kao relevantno geografsko tržište predmetne koncentracije utvrdilo tržište BiH.

U Konkurencijskom vijeću BiH su izričiti da ovo zajedničko privredno društvo formirano u BiH neće učestvovati na tržištu BiH. U odgovoru za naš portal navode da će imati učinak na tržištima u Saudijskoj Arabiji i regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

– No na osnovu relevantnih odredbi Zakona o konkurenciji i Odluke o utvrđivanju relevantnog tržišta, kao relevantno geografsko tržište predmetne koncentracije određeno je tržište Bosne i Hercegovine – ističu iz Konkurencijskog vijeća.

Istovremeno su istaknuli da zavisna društva učesnika koncentracije, ne otkrivši koja, ostvaruju prihode u Bosni i Hercegovini, te na taj način prelaze godišnji prihodovni prag za prijavu koncentracije.

Pravni zastupnik navedenih kompanija iz Kine i Saudijske Arabije Nihad Sijerčić nam nije mogao dati odgovore na niz pitanja.

– Kako nismo ovlašteni za davanje komentara, proslijedili smo Vaš upit klijentima i oni su nas obavijestili da ne žele komentirati svoju transakciju – kazao je Sijerčić.

Zanimljivo je i to da je u rješenju Konkurencijskog vijeća BiH skraćeni naziv saudijske kompanije svaki put pogrešno napisan. Umjesto Aramco u ovom rješenju stoji naziv Armaco. Iako se radi o tipfeleru, ostaje da se vidi da li će pogrešno ispisan naziv jednog od subjekata imati posljedice u daljnjem procesu registracije privrednog društva u BiH.

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kod Kladnja je došlo do saobraćajne nezgoda u kojoj su povrede zadobile dvije žene,...

Vrh planine Nemrut jedno je od najljepših mjesta u Turskoj za posmatranje izlaska i...

se tiče prognoze za neki naredni period, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođačima...

Miralem Pjanić (34) je u razgovoru za talijanski Corriere dello Sport otkrio da je...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. u Federaciji BiH iznosila...

U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH početkom marta bilo je 338.528...