Kina će proizvesti 60 miliona doza “Sputnjik V” vakcine

Kineska farmaceutska kompanija Šendžen Janksing Gin-tek (Shenzhen Yuanxing Gene-tech) će proizvesti oko 60 miliona ruskih antikovid vakcina “Sputnjik V”, saopštio je Ruski suvereni fond koji je finansirao razvoj te vakcine.

Tom količinom će moći potpuno da se vakciniše “više od 30 miliona ljudi” i da komercijalna proizvodnja vakcine treba da počne u maju ove godine.

Generalni direktor Fonda Kirili Dmitrijev rekao je da će ta saradnja omogućiti da se povećaju kapaciteti za proizvodnju pošto se povećava potražnja ruske vakcine u svijetu”.

Vakcina “Sputnjik V” do sada je odobrena u 57 zemalja, što obuhvata 1,5 miljardi ljudi, ali još nije odobrena u Kini.

Portparol Fonda rekao je da je ovo drugi sporazum o proizvodnji “Sputnjika V” sa Pekingom. Prvi potpisan sa kineskom firmom Tibet Rodiola (Rhodiola) bio je zaključen novembra prošle godine.

Zbog nemogućnosti da proizvede dovoljne količine svoje vakcine i u želji da prioritet da ruskom stanovništvu Moskva je do sada isporučila inostranstvu manje količine “Sputnjika V”.

Rusija se trudi da proširi broj mjesta za proizvodnju vakcine i zaključuje brojne sporazume sa stranim firmama.

Samo u Indiji su u posljednjih nekoliko sedmica potpisani sporazumi sa više farmaceutskih grupa o proizvodnji oko 700 miliona doza ruske vakcine.

BHRT