KCUS: Prezentirane privremene preporuke za upotrebu Pfizer-BioNTech vakcine

Privremene preporuke za upotrebu Pfizer – BioNTech Covid -19 vakcine, za upotrebu u vanrednim stanjima, a na osnovu preporuka koje je dala Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization) prezentirane su na današnjem sastanku koordinatora Kriznog štaba i članova timova za vakcinaciju KCUS-a s predstavnicima JU Zavoda za javno zdravstvo KS.

Specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Anisa Bajramović upoznala je prisutne sa najvažnijim karakteristikama ove vakcine, saopćeno je iz KCUS-a.

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, već su pripremljeni spiskovi timova i osoblja za vakcinisanje, kao i spiskovi osoblja koje će biti vakcinisano.

“Neće biti potrebno skladištenje na -80 stepeni. Vakcine će se transportovati iz Mostara, tako da ćemo imati već odmrznute uzorke. Odmrzavanje traje tri sata na sobnoj temperaturi. U ta tri sata uračunavamo prijevoz do KCUS i pripremu osoblja i inventara. Odmrznuta vakcina se može koristiti pet dana. Za toliko vremena utrošit ćemo sve vakcine koje dobijemo. Kao što sam ranije rekla, uposlenici KCUS-a medicinske struke spremni su raditi koliko god bude potrebno da se proces vakcinacije provede brzo i sigurno”, kazala je generalna direktorica KCUS-a, navodi se u saopćenju.

BHRT