Search
Close this search box.

Kazne zatvora u FBiH za nelegalno oružje i do 10 godina

Podijeli članak:

“Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju” moto je kampanje policijskih snaga u BiH koja se provodi uz pomoć međunarodne zajednice. Osim što je cilj usklađivanje bh. okolnosti s onima koje vladaju u EU, cilj je i prevencija tragedija poput onih koje su u proteklom razdoblju pogodile Bosnu i Hercegovinu – kada su u nevine ljude pucali ne samo oni “od ranije poznati policiji” nego čak i djeca ili jedva punoljetni mladi.

U tijeku je neka vrsta trećeg vala kampanje uz dodatni moto “Poštuj život, a ne oružje”, koja se odnosi na amnestiju na nelegalno oružje. Provodit će se tijekom veljače i ožujka na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a što uključuje sve MUP-ove u oba entiteta i Distriktu Brčko

– Kroz kampanju ćemo građanima objasniti prednost amnestije, gdje oni koji posjeduju nelegalno oružje mogu to oružje predati policiji. Ako bi našim aktivnostima bilo pronađeno to oružje, mogu biti kažnjeni i zatvorom i novčanim kaznama. U BiH te kazne mogu iznositi od 500 do 5000 KM. Kazne zatvora u FBiH mogu ići i tri godine, a ako je riječ o većoj količini oružja, kazna može ići i do deset godina. Ako građani nisu dovoljno sigurni da oružje predaju u policijske postaje, mogu pozvati 122 – objasnio je u programu N1 Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije.

Šiljdedić naglašava da brojni čuvaju oružje jer se tako osjećaju sigurno. Upravo to nije sigurnost – poručio je. U daljnjem procesu građani mogu legalizirati ono oružje za koje je to moguće učiniti, poput lovačkih pušaka, ako mogu ispoštovati sve potrebne zakonske obveze. Anonimno se može prijaviti i streljivo te eksplozivne naprave uočene na bilo kojem javnom mjestu.

Policija u Bosni i Hercegovini je tijekom 2022. oduzela 1234 komada oružja, odgovorne osobe su bile propisno sankcionirane, a dobrovoljno je predano od 2016. do sada 25.588 komada i pripadajućih dijelova oružja. Više od polovine ubojstava u BiH počinjeno je vatrenim oružjem.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kod Kladnja je došlo do saobraćajne nezgoda u kojoj su povrede zadobile dvije žene,...

Vrh planine Nemrut jedno je od najljepših mjesta u Turskoj za posmatranje izlaska i...

se tiče prognoze za neki naredni period, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođačima...

Miralem Pjanić (34) je u razgovoru za talijanski Corriere dello Sport otkrio da je...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. u Federaciji BiH iznosila...

U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH početkom marta bilo je 338.528...