Katić: Najtrofejniji smo klub u Jajcu, a nemamo uslova za treniranje

Podijeli članak:

Karate kub “Kumite” iz Jajca osnovan je 2016. godine, a tokom šest godina djelovanja članovi kluba osvojili su više od 800 medalja, od toga 40-ak državnih, 11 balkanskih te mnoge sa raznih domaćih i internacionalnih natjecanja.

– Od tada do danas kroz naš klub je prošlo više od 1.200 vježbača, djece u dobi od četiri do osamnaest  godina. Tijekom dosadašnjeg postojanja imali smo više od 300 natjecanja raznih karaktera i nivoa, od onih kantonalnih do onih najviših svjetskih – kazao je za Fenu trener kluba Ante Katić.

Iako niže brojne uspjehe, od medalja pa do činjenice da su djeca koja treniraju u ovom klubu sklonjena sa ulice, Karate klub “Kumite” nema prostor u kojem bi njegovi članovi trenirali.

– Od 1. januara 2019. bili smo korisnici gradske sportske dvorane. Prvobitno smo bili u novodograđenom prostoru uz dvoranu u podrumu, a nakon nekog vremena smo prebačeni u prostor na spratu koji je uz igralište. Iz prostora koji je u sklopu JU Sport i rekreacija izišli smo zbog toga što nismo imali svoje termine te smo ih dijelili sa rekreativcima nogometašima a što nije bio dogovor pri ulasku i tijekom godinu dana smo imali konstantne probleme – kazao je Katić.

Trener Karate kluba “Kumite” ističe da su bili prinuđeni preći u srednju strukovnu školu, točnije u jednu učionicu od 40-45 m2 u prostor koji nema namjenu za tu svrhu.

– Prostor koji na izlazu nema rasvjete pa se služimo svjetlima na mobitelu kako bismo mogli izići da se djeca ne povrijede. Prostor zbog kojeg nam je od treniranja već odustalo 20-30 djece, a još neki roditelji najavljuju da neće moći dovoditi djecu – podvukao je Katić.

Katić navodi da je Klub u julu ove godine brojao 96 članova, međutim kako je situacija sa nedostatkom adekvatnog prostora svakodnevno kulminirala, taj broj je uveliko smanjen pa stoga trenutno broje oko 50-60 članova. Taj rapidan pad broja članova se i dalje bilježi.

– Klub je trenutno najtrofejniji sportski klub u općini Jajce. Imamo nekoliko federalnih, državnih i balkanskih prvaka i viceprvaka. Smatramo da bi trebali biti makar vrijedni neke pažnje jer okupljamo djecu uzrasta od 4-18 godina, dječaka i djevojčica – kazao je trener Kluba, koji rješenje za problem sa prostorom vidi u povratku u Gradsku dvoranu Bare gdje postoje adekvatni uslovi.

Ova je godina za Klub “Kumite” bila uspješna. Osvojili su 11 državnih medalja, a u junu u Beogradu na dječijem Balkanskom prvenstvu na kojem je uzelo učešće više od 1.800 natjecatelja iz 10 zemalja Balkana, od čega 84 kluba sa oko 200 djece iz BiH, “Kumite” je klub koji je osvojio četiri medalje – jednu zlatnu, jednu srebrnu, te dvije bronzane.

– Tim smo rezultatom bili od 84 bosanskohercegovačka kluba najbolji klub iz BiH. Na Balkanskom prvenstvu u Baru, Crna Gora, nastupili smo sa dva natjecatelja te uspjeli doći do jedne srebrne medalje u kategoriji kadetkinja do 47 kilograma. Navedeno prvenstvo je bilo bodovnog karaktera za europsko prvenstvo koje će biti održano u Cipru 2023 te je velika vjerojatnoća da smo ovim rezultatom trasirali put za navedeno europsko prvenstvo – naveo je.

Dodaje da će u decembru biti održana Liga mladih u Veneciji koja je isto bodovnog karaktera i koja će potvrditi putnike za europsko prvenstvo. O važnosti i težini natjecanja u Veneciji, kako je naglasio Katić, govori podatak da je trenutno prijavljeno oko 2.800 natjecatelja iz 59 zemalja.

– To ukazuje da se moramo spremiti i podići formu na najveću moguću razinu i doći do karte za europsko – istaknuo je trener KK “Kumite” Jajce Ante Katić.

Posebno je podvukao da je riječ o multietičnom klubu u kojem sva djeca zajedno treniraju te da se tu ne gleda ni ime ni egzistencijalni status djece.

– KK “Kumite” je i klub koji je najbrži rastući sportski kolektiv u proteklih 5-6 godina – podvukao je Katić u razgovoru za Fenu.

 

 

(Fena)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...