Kasni isplata invalidnina dijaliznim pacijentima u Ugljeviku

O važnosti bubrega najbolje znaju oni koji imaju problema s bubrezima i završe na dijalizi. Osim što im se život iz temelja promijeni, često ne mogu ostvariti svoja prava. Takav je slučaj sa dijaliznim pacijentima u Ugljeviku koji lične invalidnine nisu dobili od septembra.

[embedded content]

Milomir Đorđević iz Ugljevika dijalizni je pacijent već više od dvije decenije. Od prošlog septembra Milomir i još 20-ak dijaliznih pacijenata iz ove opštine nisu dobili invalidninu, što, kako ističe, dodatno otežava ionako zahtjevno i skupo liječenje.

“Invalidnina lična kasni već pet mjeseci, nisu nam isplatili 144 marke. Većinu potrošimo na lijekove, pola tih para ode na lijekove, a ostatak je da čovjek ne može preživjeti”, kaže Milomir.

Iz udruženja dijaliznih bolesnika podsjećaju da je lična invalidnina ne samo njihovo pravo, nego i nešto što im je neophodno za život.

“Ima mnogo stoodstotnih invalida, amputiraca, ali sam siguran da su dijalizni bolesnici najteži jer žive po 20-30 godina na hemodijalizi i umiru postepeno svaki dan, to treba neko da zna”, ističe Aleksandar Radun iz Udruženja dijaliznih bolesnika Republike Srpske.

U Centru za socijalni rad Ugljevik kažu da socijalna davanja nisu isplaćena četiri mjeseca i da se pandemija koronavirusa odrazila na kašnjenje.

“U ponedjeljak smo uplatili oktobarsku, problem je bio što na pozicijama sa koje isplaćujemo socijalna davanja, nestalo je sredstava. U 2020. godini je porastao broj korisnika, naročito za ovo pravo pomoć i njega drugog lica imamo najviše korisnika, imali smo oko 150 korisnika, međutim u 2020. se taj broj popeo na 200 i tu nam je otišlo previše sredstava”, kaže Sava Simić iz Centra za socijalni rad Ugljevik.

Simić dodaje da je na kašnjenje uticalo i neusvajanje rebalansa budžeta, ali da dijalizni pacijenti mogu uskoro očekivati isplate.

“U sljedećoj sedmici ćemo isplatiti za novembar, a u onoj tamo narednoj za decembar, a u aprilu za januar i februar 2021. godini”, ističe Simić.

Invalidnine su zbog povećanog broja zahtjeva za pomoć kasnile i u opštini Lopare, ali, kako za BHRT navodi načelnik Rado Savić, sve obaveze su izmirene u prethodnom periodu.

BHRT