Kaptolčani ugostili goste iz Jajca

Podijeli članak:

Članovi Udruge vinogradara i vinara Vino-kap iz Kaptola tradicionalno početak radova u vinogradu obilježavaju pred društvenim prostorijama i podrumom u središtu naselja. Tu je i pokazni vinograd gdje obavljaju obred blagoslova vinogradara i vinograda te zarezivanje loze koja će u fazi pupanjem pokazati kakav urod mogu očekivati, piše Požega.eu.

Obred blagoslova i zaziv zaštite nebeskog zaštitinika sv. Vinka vodio je Mario Rašić, župnik Župe Kaptol, uz pratnju Dječjeg crkvenog zbora. Uz aistenciju župnika Rašića i Frdinanda Novaka, predsjednika kaptolačkih vinara, čokot je orezao Hrvoje Pavlović, član i vinski kum Udruge.

Čokoti su bili okićeni suhomesnatim proizvodima čime su vinogradari iskazali svoja očekivanja da grozdovi budu veliki kao kulin, teški kao slanina, a dugački kao kobasice. Nije se štedjelo ni na mladoj graševini kojom je kum Pavlović obilno zalio orezani čokot.

Osim članova Udruge na Vincelovo dolaze brojni gosti i prijatelji iz bliže i dalje okolice. Iz dalekog Jajca u Bosni i Hercegovine došla je oveća grupa koja je uzvratila nedavni posjet Kapotolčana. Iako su gosti iz Bosne skolniji šljivovici dobro se snalaze i sa graševinom. Na proslavi je bio i Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol.

Na otvorenoj vatri pekla se slanina i kobasica na vinogradarskpm ražnju, a organizatori su sve častili grahom sa kobasicom i vinom koje je doniralo nekoliko vinara iz kutjevačkog vinogorja.

Domaćini su gostima iz Jajca pokazali niz zanimljivosti Požeške kotline pa su tako između ostalog obišli Vinariju Sontaki iz Kutjeva.

Tekst i foto: D. Mirković

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...