Search
Close this search box.

Kao da ste ušli u razglednicu: Halštat, bajkoviti gradić u Alpima

Podijeli članak:

Prethodnog vikenda ekipa MONDO portala bila je u posjeti Halštatu, malom gradiću u austrijskim Alpima, koji se nalazi na obali istoimenog jezera.

Ukoliko želite da se svojski odmorite, uživate u miru, tišini i nestvarnim prizorima, onda je ovo pravo mjesto za vas.

Halštat se nalazi u blizini Salzburga i iz Banjaluke je potrebno između 7 i 8 sati vožnje do njega. Riječ je o gradiću sa svega 950 stanovnika, koji se nalazi na Uneskovoj listi zaštićene svjetske baštine i smatra se najstarijim naseljenim mjestom u Evropi.

Ovdje se nalazio i prvi svjetski poznat rudnik soli, po kome je i grad dobio ime (od starog keltskog naziva “hal” za so).

 32.jpgIZVOR: SLAVEN PETKOVIĆ – MONDO

Ono što će vas prvo dočekati je mir i tišina, a iako ovo mjesto dnevno posjeti i do 10 hiljada turista, uspjelo je da zadrži svoj originalni izgled.

Sve do 19. vijeka do Halštata se moglo doći samo čamcem ili uskom planinskom stazom. Da bi se napravio put, razbijane su stijene i probijani tuneli jer se Halštat nalazi u uvali i jako mu je bilo teško prići. Možda je baš zbog toga ovaj gradić i sačuvao svoju bajkovitu ljepotu.

Sve što treba da vidite u Halštatu (osim rudnika i vidikovaca) nalazi se u jednoj ulici – Halštatski muzej, protestantska crkva sa svih fotografija, katolička katedrala i glavni trg Brunen, s koga možete da uživate u pogledu na pastelne kuće i terase.

Inače, zbog veliko broja turista svugdje ćete naići na upozorenja da ne pravite buku, jer stanovnici ovog mjesta izuzetno cijene svoj mir i privatnost.

 7.jpgIZVOR: SLAVEN PETKOVIĆ – MONDO

Tu je naravno i nekoliko kafića i restorana, a ukoliko se odlučite za višednevni boravak, važno je da znate da nema hotela, ali tu je privatni smještaj kod lokalaca.

Obavezno posjetite i jedan od dva vidikovca, do kojih možete doći žičarom ili pješke. Cijena vožnje žičarom je 20 evra. Inače, jednodnevni izlet iz Banjaluke do Halštata autobusom košta oko 80 KM.

I za kraj jedna zanimljivost – Halštat je svojom jedinstvenom ljepotom očarao stotine hiljada ljudi širom svijeta, a Kinezima se toliko dopao da su napravili repliku cijelog grada u južnoj kineskoj provinciji Guangdung.

 

 

(MONDO)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...

Mišo Banjac publici u BiH i regionu je poznat kao lider popularnog “Jet Set”...

Žena E. H. (29) iz Gračanice preminula je sinoć nakon komplikacija poslije porođaja.

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...

Ovo je inspirativna priča o mladoj ekipi koja je u jeku korone zasukala rukave,...