Kakva je finansijska realnost Bosne i Hercegovine?

Podijeli članak:

Građani u Bosni i Hercegovini teško žive, smatra većina građana, ali i stručnjaci iz oblasti ekonomije i finansija. O kvaliteti života građana ne brinu mnogo predstavnici vlasti dok traže više novca u budžetu za svoje potrebe. I ministar finansija Bosne i Hercegovine upozorava da su zahtjevi nekih institucija nerealni.

Institucijama BiH nedostaje 37 miliona maraka, kaže ministar finansija. Nedostaje novac i građanima, koji, kako nam kažu, teško žive.

Dok građani jedva sastavljaju kraj s krajem, institucije u BiH imaju sve veće budžetske zahtjeve. Ministarstvu finansija i trezora BiH upućen je budžetski zahtjev, koji zbog tražnje nekih institucija iznosi rekordnih 2,8 milijardi maraka, što je znatno veće od planirane 1,3 milijarde za ovu godinu.

SRĐAN AMIDŽIĆ, ministar finansija i trezora BiH

“Ovakav zahtjev, ako je neko doživio kao cjenkanje na pijaci u smislu poslat ću veći budžetski zahtjev da bi dobio makar polovinu tog zahtjeva kojeg sam poslao, smatram neodgovornim, neprofesionalnim, smatram da je to zahtjev koji neće dobiti podršku Ministarstva”.

Bosni i Hercegovini i njenim građanima potrebne su sistemski održive mjere, smatra profesor bankarstva i finansija Sanel Halilbegović. Kao primjer navodi najavljeni set zakona Vlade Federacije BiH, prema kojem bi minimalne plate u Federaciji BiH iznosile hiljadu maraka.

Prof. dr. SANEL HALILBEGOVIĆ, profesor bankarstva i finansija

“U smislu kako je to predloženo, mislim da nije održivo. Može biti održivo i djelotvorno, ali jedino u jednoj simbiozi sa popuštanjem u direktnim porezima, odnosno nametima na platu”.

Govoreći o finansijskoj stabilnosti države, ministar finansija je kazao da to nije samo u njegovim rukama nego u rukama svih institucija. Najavljuje olakšice građanima u vidu inicijative za oslobađanje od plaćanja PDV-a na prvu nekretninu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.