Kako se u Republici Srpskoj mogu liječiti građani bez zdravstvenog osiguranja?

Podijeli članak:

Vlada Republike Srpske 20. maja ukinula je vanrednu situaciju, zbog čega su neosigurani građani ostali bez besplatne zdravstvene zaštite. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je od početka pandemije koronavirusa finansirao zdravstvene usluge i za neosigurane građane. Po tom osnovu, u protekle tri godine Fond je izdvojio više od 150 miliona konvertibilnih maraka.

Od početka sedmice građani koji nemaju zdravstveno osiguranje u Republici Srpskoj moraju plaćati pune iznose zdravstvenih usluga. Umjesto participacije od 1,5 KM, neosigurani plaćaju pregled kod porodičnog doktora 30 KM, a kod doktora specijaliste 40 KM. Kontrolni pregledi su za 10 KM jeftiniji od prvog pregleda, a ostale cijene OVDJE

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske podsjećaju da je Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju dao brojne mogućnosti prijave na zdravstveno osiguranje, upravo kako bi građani imali što više osnova za zdravstveno osiguranje.

Pored 17 osnova prijave na osiguranje, postoje i druge mogućnosti prijave i to po osnovu godina života, posebnog društvenog statusa ili specifičnog oboljenja, ukoliko građani nemaju drugi osnov za prijavu (djeca, lica starija od 65 godina, oboljeli od malignih bolesti, hemofilije, dijabetesa, multiple skleroze, lica koja žive sa HIV infekcijom, oboljeli od rijetkih bolesti, lica sa invaliditetom, lica bez prihoda i dr.).

Pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu imaju i lica čiji dohodak po članu zajedničkog domaćinstva nije veći od najniže plate u Republici Srpskoj. Tretiraju se kao lica bez prihoda.

“Na ovaj način su zaštićene najugroženije kategorije građana, koje su od posebnog medicinsko-socijalnog značaja i ova lica ne bi trebalo da budu izvan zdravstvenog osiguranja, ali je važno da se prijave na osiguranje, a doprinosi za njih se uplaćuju iz budžeta Republike”, ističu u Fondu i da lica koja se prijavljuju na osiguranje kao lica bez prihoda ne moraju da donose iz Poreske uprave potvrdu o visini prihoda, jer FZO RS ima pristup ovoj evidenciji Poreske uprave.

PROMJENA POSLA I OSIGURANJE DJECE

Osiguranici koji promijene posao, a djeca ili dijete bude prijavljeno preko njih, potrebno je, takođe , da o tome obavijeste Fond kako dijete ne bi ostalo bez osiguranja. Naime, roditelji kada promijene poslodavca,a u Fondu ne prijave promjenu, sa odjavom sa osiguranja prethodnog poslodavca odjavljuje se i dijete. Zato je jako važno da roditelji kada promijene poslodavca, posjete nadležne poslovnice Fonda i dijete preko sebe ponovo prijave na osiguranje ( ponijeti rodni list djeteta) kako bi se i dalje ostvarivala zdravstvena zaštita u punom obimu za dijete.

Dakle, pored prava postoje i obaveze, te je jako važno da se o tome vodi računa.

(Buka)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...