Kako Vlada KS imenuje direktore: Fakultet, staž i iskustvo su, ipak, nebitni?!

Podijeli članak:

Vlada Kantona Sarajevo, lani dok je na njenom čelu bio Edin Forto, nije prihvatila preporuke Ureda za borbu protiv korupcije KS da se imenovanja direktora javnih preduzeća i institucija urede u skladu sa evropskim standardima i, uostalom, sa zakonskim propisima.

Trenutno ponašanje ministara i Vlade KS Nihada Uka ukazuju da neće doći do promjena, budući da preporuke Ureda i dalje ostaju „mrtvo slovo na papiru“. Okosnice vlada u oba saziva čine političke partije Narod i prava, SDP i Naša stranka.

Koruptivni rizici

Naime, u informaciji odaslanoj Ministarstvu komunalne privrede KS o stanju u javnim preduzećima iz ovog sektora, iz Ureda su na osnovu analize propisanih uslova za direktore i izvršne direktore u javnim institucijama u KS utvrdili da nisu jasno definisani u većini njih. Ovako propisani uslovi, naveli su iz Ureda, ne samo da predstavljaju koruptivne rizike, već zahvaljujući njima dolazi do imenovanja nekompetetnih i nestručnih osoba.

Tako su u preporukama za uslove kod imenovanja, između ostalog, naveli da se navede tačan naziv fakulteta, da se propiše obavezan radni staž u struci nakon stjecanja diplome u trajanju od najmanje šest godina od čega tri na rukovodnim pozicijama, da se kao uslov propiše program rada, da ne mogu biti imenovane osobe koje imaju funkcije u političkim strankama, koje su članovi upravnih i nadzornih odbora i sl.

vlada ks

Vlada KS
FOTO: Vlada KS

No, na sjednici u februaru 2022. godine Vlada KS, tada na čelu s Fortom nije prihvatila preporuke Ureda. Umjesto toga formirala je komisiju. Ta komisija je međutim predložila identične preporuke Vladi. No, Vlada ni ove preporuke na sjednici održanoj u maju 2022. godine nije prihvatila.

Fakultet i staž

Ponovo je donijela zaključak kojim je obavezala ministarstva da u roku do sedam dana dostave prijedloge. Ured, kako se navodi u informaciji, ih nije zaprimio, tako da do danas njegove preporuke kao i preporuke Vladine komisije nisu realizovane.

Kada je riječ o sektoru koji pokriva Ministarstvo komunalne privrede KS, Ured je ustanovio da je od sedam preduzeća koji su bili predmet analize samo u jednom tačno definisan fakultet, da je radni staž u struci bio propisan samo u dva preduzeća, da u tri od sedam preduzeća nije propisan staž iz djelatnosti, dok primjena odredbi Zakona o sukobu interesa o nespojivosti s javnim funkcijama nije vidljiva ni u jednom preduzeću iz resora Ministarstva komunalne privrede.

Primjer iz sektora komunalne privrede

Analizirajući ugovore direktora, Ured je utvrdio da, primjerice, ugovor direktora u KJKP „Tržnice-Pijace“ predviđaju raspoređivanje nakon isteka mandata ili razrješenja suprotno samoj Uredbi Vlade KS. Slično je utvrđeno u KJKP „Toplane“ i „Parku“, dok je u KJKP „Pokop“ utvrđeno da se u slučaju razrješenja direktora njemu nudi otpremina što je suprotno Zakonu o radu.

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.