Kako učenici uspijevaju nabaviti snus?

Podijeli članak:

U Bosni i Hercegovini sve je češća prodaja nikotinskih vrećica, poznatijih kao snus. Zabrinjava da su konzumenti i učenici srednjih, ali i osnovnih škola. Korištenje “snusa” izaziva kancerogene bolesti, prije svega, usta i grla, a povećava i rizik za nastanak srčanih oboljenja i moždanog udara. Jedna kutija snusa u prosjeku sadrži 60 miligrama nikotina, što odgovara nikotinu iz tri kutije cigareta.

Nikotinske vrećice različitih okusa, koje osim euforičnih, dovode i u stanja opijenosti, postale su veoma atraktivne i među učenicima srednjih škola u Tuzlanskom kantonu. Ovaj proizvod, poznatiji kao snus, dostupan je skoro na svakoj trafici, u tobacco shopu ili na benzinskoj pumpi.

“Nastavnik na času na času ne zna da učenik to konzumira, ali ga vidi kako je uspavan, kako je letargičan, kako ne prati nastavu“, govori Senija Mujkanović-Muftić, predsjednica Udruženja savjeta roditelja TK-a.

Šansa da učenici počnu koristiti nedozvoljene proizvode naročito je velika kada se škola nalazi u neposrednoj blizini puta, nema ograde, a školsko dvorište građani koriste kao šetnicu. Iz Elektrotehničke škole Tuzla ističu da su upoznati sa pojavom snusa, no nemaju saznanja da ga koriste njihovi učenici.

„Mi imamo nultu toleranciju kada je u pitanju korištenje bilo čega što je nedozvoljeno, to naši učenici znaju i u tom slučaju mi djelujemo u skladu sa pravilnikom, ali oštro“, navodi Mirnes Avdić, direktor JU MS Elektrotehnička škola Tuzla.

Skupština TK-a je u martu zadužila Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove TK da izvrši pojačane inspekcijske nadzore u objektima koji se nalaze u blizini škola, a u kojima je dostupan proizvod pod nazivom „snus“. No, iz inspekcija navode da od maja, kada je na snazi primjena novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, do danas nisu zabilježili nepravilnosti.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove TK-a Selmin Karić ističe kako vrlo je teško utvrditi počinjenje tog prekršaja: “Inspektor bi trebao u tom momentu da se nađe u tom objektu, ako bi se desila ta prodaja”.

“Je li očekuju od nas roditelja da mi radimo njihov posao, da ulazimo, da provjeravamo, snimamo? Šta očekuju? Treba se sa snusom ozbiljno pozabaviti, to djeca konzumiraju na časovima”, upozorava Mujkanović-Muftić.

Proizvod koji je zabranjen širom Evropske unije, u BiH je dostupan i najmlađima. No, za prodaju duhanskih proizvoda maloljetnim osobama predviđene su kazne u iznosu od dvije do pet hiljada maraka za pravna lica. Pitanje bez odgovora je kako učenici uspijevaju nabaviti snus, dok iz Uprave za inspekcije TK-a navode da nisu zabilježili nepravilnosti.

 

 

(federalna.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...