Search
Close this search box.

Kako “tečna dijeta” pomaže u gubitku kilograma

Podijeli članak:

Sve je više zemalja u kojima broj gojaznih neprekidno raste i predstavlja pretnju po zdravlje nacije. Takav je i slučaj u Velikoj Britaniji gdje će početi da se primenjuje program za mršavljenje zasnovan na “tečnoj dijeti”.

Upravo su izloženi rezultati probnog perioda koji je započeo prije tri godine i pokazao da su učesnici smršali, u prosjeku, između 12 i 13 kilograma za tri mjeseca. Što je još važnije, novu težinu su uspeli da održe minimum šest mjeseci.

Time je spriječeno i da višak kilograma izazove bolesti kao što su dijabetes tipa 2, koji se kod gojaznih javlja čak 80 puta češće.

Svi se, naravno, interesuju za ovu “tečnu dijetu”, a ima i onih koji osporavaju njeno blagotvorno dejstvo. Pre svega je briga usmerena na broj kalorija (uzima se samo 800 dnevno) i kvalitet sastojaka.

Međutim, čuveni dr Majkl Mozli podseća da ima mnogo dobrih planova za mršavljenje koji se zasnivaju na tečnoj dijeti.

“Takva je, na primjer, dijeta ‘supa i šejk’, za koju je važno da pripremite obroke od kvalitetnih sastojaka”, kaže autor popularnih režima ishrane. U njegovoj čuvenoj dijeti  ‘5 : 2' pet dana se uzima 500 kalorija, a dva dana u nedjelji se hranite uobičajeno. U drugoj,  “brzih 800’, plan je da imate između 800 i 1000 kalorija dnevno, tokom perioda od 2 do 12 nedjelja. Ove dijete je držalo više od 50.000 ljudi i najteže posledice koje su primećene su povremena glavobolja i zatvor”, kaže dr Mozli.

“Imao sam 140 kg, a obim struka mi je iznosio 126 cm”, ispričao je jedan od učesnika u programu.

“Pratio sam sve savjete, bio vrlo motivisan. Uzimao sam po jedan obrok na svaka četiri sata – supu ili šejk. Rezultati su bilio odlični, čak sam uspeo i da pobijedim dijagnozu dijabetesa tipa 2.”

Među jelima koja se savjetuju u “tečnoj dijeti” su: čorba od paradajza, bundeve, graška, tikvica, pečuraka, ali i pileće čorbe sa dodatkom crvenog sočiva, bundeve ili graška.

Od šejkova, preporučuju se oni od jabuke i zelenog povrća, banane i ovsenih pahuljica, šumskog voća i banane ili avokada i kokosove vode.

 

 

(novosti.rs)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka