Kako su bh. policajci Stefan, Dragan, Edin, Neven i Marko spasili život mladiću

Brzom reakcijom policajaca iz Bosanskog Broda i Dervente u nedjelju uveče spriječeno je samoubistvo 28-ogodišnjaka iz Gradiške.

Prema saznanjima Srpskainfo, mladić je odlučio da se ubije, tvrdeći da se razočarao u život i da mu ništa ne ide dobro. Međutim, pravovremenom reakcijom pet policajaca njegov život je spasen.

Ovom prilikom istakli su se policajci Stefan Pijetlović, Dragan Kokanović, Edin Karić, Neven Puljanović i Marko Pejić.

Drama je počela u nedjelju uveče kada su iz Policijske uprave Gradiška obavijestili kolege iz dobojske uprave da se mladić udaljio od kuće i da planira da se ubije. Portparol PU Doboj Dragana Kerkez kaže da su odmah alarmirane sve patrole i da je krenula potraga za njim, a prema prvim informacijama on se uputio prema Bosanskom Brodu:

Pomoć

“U mjestu Novo Selo kod Broda policajci su locirali automobil ispred jednog napuštenog pomoćnog objekta. Ulaskom u navedeni objekat ugledali su muškarca na visini od oko pet metara, sa omčom oko vrata.”

Dodaje da su policajci poslije duže vremena uspjeli spriječiti mladića u njegovoj namjeri: “Mladiću je ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Bosanski Brod, odakle je prevezen u dobojsku bolnicu.”

Izvor Srpskainfo objasnio je kako je teklo spasavanje ovog mladića, koji je odlučio da dignu ruku na sebe.

“Nakon što smo dobili informaciju da bi mogao biti na području Broda policija je pretraživala teren. U mjestu Novo Selo, koje se nalazi na granici između Broda i Dervente, policija je uočila njegovo vozilo, koje je bilo parkirano ispred jednog nezavršenog objekta”, kaže naš sagovornik.

Dodaje da su zatim ušli u unutrašnjost objekta i da su na tavanu, na visini od oko pet metara, vidjeli mladića kako stoji na gredi. Oko vrata je zavezao uže, a drugi kraj za krov. Stajao je na samoj ivici.

Draganovo iskustvo

Da su policajci zakasnili koji trenutak, velike šanse su da bi mladić počinio samoubistvo. Oni su odmah krenuli da razgovaraju s njim, da ga pokušaju smiriti, a posebnu ulogu je u svemu imao policajac Dragan Kokanović, koji je odranije imao iskustva sa sličnim situacijama:

“Kad god su se policajci pokušali lotrama popeti do njega, on je zaprijetio da će skočiti i počeo da se pomjera prema ivici. Tokom razgovora oni su ga smirivali i ponudili mu cigarete. Par puta mu je policajac dobacivao cigaretu, a onda je u jednom trenutku namjerno malo dalje od njega bacio cigaretu.”

Dok se on okrenuo da ode po cigaretu, policajci su se uspjeli popeti do njega: “On je nastavio da odbija da siđe. I dalje je tvrdio da će se ubiti, pa su policajci nastavili razgovor s njim. Poslije nekog vremena uspjeli su ga savladati, skinuti mu omču sa vrata, te bezbjedno spustiti u prizemlje objekta. U međuvremenu je došla i Hitna pomoć, pa je odvezen u bolnicu”, dodao je izvor i precizirao da je sve trajalo duže od sat vremena.

Policajac Dragan Kokanović je i sredinom prošle godine spriječio jedno samoubistvo. On taj dan nije bio na dužnosti, ali dok je prelazio preko mosta u Derventi vidio je ženu kako hoda s druge strane ograde. Zaustavio je vozilo, neprimjetno joj prišao s leđa, uhvatio za ruku i krenuo s njom da priča, da je ubjeđuje da ne skoči. Poslije nekog vremena ubijedio ju je da odustane, te je prebacio preko ograde i tako joj spasio život.