Search
Close this search box.

Kako se zaštititi u online svijetu? Prevare su sve učestalije

Podijeli članak:

Da je platežna moć građana ove godine mnogo manja pokazuje i prihod ostvaren prethodnih dana- od crnog petka, samo u RS za sedam miliona je prihodovano manje u odnosu na prošlu godinu- podaci su Poreske uprave. Je li Cyber monday imao bolju sudbinu i da li ovih dana online kupovina privlači više kupaca- provjeravala je naša Nataša Kerezović, Donosi i priču o sve češćim prevarama u online svijetu i savjete kako se zaštititi.

Internet je postao dio naše svakodnevice, a pored dobrobiti koje pruža, pažnju sve više privlače prevare koje postaju i sve učestalije.
Stručnjaci za cyber kriminal kažu da je jako teško prepoznati da ste žrtva prevare. Iz godine u godinu raste broj različitih vrsta prevara, dok i počinioci postaju sve vještiji.

“Što se tiče online kupovine, najčešće je riječ o dostavi robe, odnosno lažne robe, gdje se kupi prava, a dostavi se nešto drugo. Potom, preuzimanje odnosno krađa bankovnih podataka žrtve, gdje kupujete određenu robu. Sa druge strana vas napadač navodi da ispunite određenu formu, gdje vi dajete dobrovoljno svoje podatke i u krajnjem slučaju napadač iskorištava te podatke”, rekao je Saša Petrović iz FUP-a.

Uprkos tome što je online kupovina vrlo popularna u svijetu, često zbog većeg izbora robe ili različitih pogodnosti koje nudi kupcima, građani su ipak na oprezu.

Važno je biti oprezan i edukovan o vrstama prevara, te poduzeti mjere koje uključuju korištenje jakih šifri, antivirusnog softvera, provjeru sigurnosti web stranica, te provjeru identiteta osobe sa kojom se online komunicira.

Više u prilogu Nataše Kerezović.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka